Ured pravoslavnog dušebrižništva

Obilježen Praznik Svetih novomučenika jasenovačkih

16.9.2013

Praznik Svetih novomučenika jasenovačkih, koji je obilježen 13. septembra 2013. godine, jeste krsna slava hrama u kasarni „Kozara“ u Banjaluci, kojima je i posvećen, i svih pripadnika Oružanih snaga BiH pravoslavne vjeroispovijesti stacioniranih na ovoj lokaciji.

Tim povodom, svetu arhijerejsku Liturgiju u vojničkoj crkvi u kasarni „Kozara“ služio je Njegovo Preosveštenstvo, Episkop Bihaćko-petrovački G. Atanasije, predstavnik Srpske Pravoslavne Crkve pri Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Njegovom Preosveštenstvu sasluživali su vojni sveštenici iz OS BiH.

Poslije svete arhijerejske Liturgije obavljen je obred osvećenja slavskog žita i kolača u vojničkom restoranu kasarne „Kozara“ uz prisustvo najvišeg vojnog i političkog rukovodstva u MO i OS BiH, i predstavnika lokalne zajednice.Vladika se obratio prisutnima prigodnom besjedom, srdačno čestitavši krsnu slavu svima koji je obilježavaju.

Nakon svečanog ručka, gospoda oficiri su iskoristili priliku da se bliže upoznaju sa Episkopom Atanasijem, a u prijatnom razgovoru upoznali su preosvećenog vladiku i sa načinom organizacije OS BiH.

6 FOTO GALERIJA