Ured pravoslavnog dušebrižništva

Duhovna tribina i promocija knjige „Flavijan“

3.3.2014

Po blagoslovu Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita Nikolaja, a u organizaciji Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva MO BiH i Saborne crkve u Sarajevu, dana 27.02.2014. u 14 časova, u Domu OS u Sarajevu, upriličena je duhovna tribina u sklopu koje je održana promocija knjige-trilogije „Flavijan“, ruskog autora protojereja Aleksandra Torika.

O knjizi je govorio jeromonah Serafim (Petković), iguman manastira Svete Trojice kod Ljubovije. Otac Serafim je istakao važnost duhovnog života za sve hrišćane, i dotakao se uzroka duhovnih problema i depresija koje često napadaju današnje ljude, udaljene od svetotajinskog života Crkve. Svaki grijeh udaljava čovjeka od Boga, a takvog stanja čovjek isprva najčešće nije svjestan. Protojerej Aleksandar Torik je vrlo vješto prikazao takvog čovjeka u liku Aljoše, koji je glavni lik književnog djela. Međutim, jedan susret i razgovor otvara mu duhovne oči, i kreće njegovo pokajanje, koje čini osnovu duhovnog preobražaja svakog čovjeka, od roba grijehu do radosnog čeda Božijeg.

Sintezom izvrsnog književnog dara i bogatog pastirskog iskustva o. Aleksandra , koji je u Rusiji određeno vrijeme bio i vojni sveštenik, došlo je do stvaranja serije knjiga „Flavijan“. Ove knjige su za kratko vrijeme postale veoma čitane u Rusiji, a odmah nakon prevođenja, i u našim krajevima. Jeromonah Serafim, kao iskusan duhovnik, posvjedočio je da su ove knjige mnogim ljudima bile od pomoći u duhovnom životu, jer su u lako razumljivim pričama dobili odgovor na neodgovorena životna pitanja, smjernice za duhovnu borbu, kao i potvrdu realnosti ljubavi i milosti Hristove, a na prvom mjestu, podstakle su ih ka pokajanju i ispravljanju života.

Nakon predavanja, razvila se diskusija u kojoj je predavač odgovarao na pitanja prisutnih. Na opšte zadovoljstvo, otac Serafim je, kao član muzičkog sastava „Srbče“, predstavio i album „Srbče peva Bogu“, koji je nastao kao plod sjedinjenja pjesama Svetog vladike Nikolaja i monaha Simona iz manastira Jovanje i muzičkog dara jeromonaha Serafima i drugih članova grupe.

Sa nadom na skoro viđenje, i novu duhovnu gozbu, oprostili smo se od našeg predavača, poželjevši mu mnogo duhovnog napretka.

Info-Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva

5 FOTO GALERIJA