Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje pravoslavnih pripadnika MO i OS BiH Svetogorskim manastirima

18.8.2014

Po planu rada Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva u MO i OS BiH, u periodu od 10. do 14. avgusta 2014. godine, druga grupa od dvadeset pripadnika pravoslavne vjeroispovjesti u MO i OS BiH krenuli su na pokloničko putovanje Svetogorskim svetinjama.

Za vođu ove grupe postavljen je jerej Nemanja Lakić, Glavni vojni sveštenik u OS BiH. Na pokloničko putovanje krenulo se u nedelju, 10. avgusta, u jutarnjim časovima. Na putu ka Svetoj gori grupa je svratila u manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu, gdje su ih upoznali sa nastankom i istorijom manastira. U ponedjeljak, 11. avgusta, u ranim jutarnjim časovima došli su u grčki gradić Uranopolis, odakle su trajektom nastavili putovanje za Svetu Goru. Prva stanica je bilo Hilandarsko pristanište Jovanjica, odakle su manastirskim autobusom bili dovezeni u manastir Hilandar. U manastiru Hilandaru, po prijemu  i upoznavanjem sa manastirskim životom i pravilima koja vladaju, obišli su znamenitosti po kojima je manastir Hilandar poznat (Krst cara Dušana, Pirg kralja Milutina, lozu svetog Simeona, manastirsku riznicu). Prije početka večernje službe poklonili su se igumaniji Hilandarskoj Presvetoj Bogorodici Trojeručici i drugim svetinjama koje se nalaze u manastiru Hilandaru. 

Utorak, 12. avgusta, prije svitanja prisustvovali su jutarnjem bogosluženju i Svetoj Liturgiji koju je služio Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit Venijamin, penzionisani episkop Ruske Pravoslavne Crkve, a Svetoj Čaši pristupili su i pripadnici MO i OS BiH. Po odlasku iz manastira do pristaništa Jovanjica, svoj put su produžili do pristaništa  u Dafni. Autobusom su otišli do Skita svetog Andreja Kritskog u Kareji, gdje su imali obezbijeđeno prenoćište u njihovom konaku. U skitu ih je dočekao otac Nektarije i upoznao ih sa istorijom skita. Vrijeme koje do večere iskoristili su da obiđu i malo bolje upoznaju kako sami skit svetog Andreja tako i ostatak Kareje. Posle večere odlučili su da odeu do Posnice Svetog Save i tamo posjete oca Nikodima i poklone se svetinjama koje se tamo čuvaju. U Posnicu su stigli pred početak večernjeg bogosluženja. Posle večernje službe otac Nikodim je služio akatist Presvetoj Bogorodici Mlekopitateljnici, zaštitnici ove velike svetinje, a po završetku akatista otvorio je kivot sa svetim moštima, koje se čuvaju u posnici, da ih svi cjelivaju. Nakon toga još malo smo se zadržali u razgovoru sa ocem Nikodimom.

U srijeda, 13. avgusta, prisustvovali su Svetoj Liturgiji koja je bila služena u skitskom manastiru svetog Andreja Kritskog. Nakog Svete Liturgije i doručka  krenuli su u Dafni, a odatle nazad za Uranopolis.

Iz Uranopolisa, u poslijepodnevnim časovima, krenuli su za Solun gdje su svratili na Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku. Tamo ih je dočekao čuvar groblja, poznati čika Đorđe Mihajlović, koji ih je upoznao sa istorijom groblja na Zejtinliku, sa brojem sahranjenih vojnika i oficira. Zatim su u spomen sobi odslužili mali pomen svim postradalim srpskim vojnicima. Sa Zejtinlika krenuli su dalje do crkve svetog Dimitrija u Solunu, gdje su cjelivali mošti ovog svetog velikomučenika i vojnika Hristovog. Posle kraće pauze u Solunu krenuli su nazad za Sarajevo.

Ured pravoslavnog dušebrižništva MO i OS BiH