Ured pravoslavnog dušebrižništva

Sastanak vojnih sveštenika sa episkopom Atanasijem u kasarni Kozara

16.3.2015

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Atanasije, Predstavnik SPC pri Ministarstvu odbrane i OS BiH, 12. marta 2015. godine je u kasarni „Kozara“ u Banja Luci održao sastanak sa vojnim sveštenicima iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Sastanak je upriličen programom redovnih aktivnosti Episkopa Atanasija i Ureda pravoslavnog dušebrižništva pri MO i OS BiH.

Poslije molitve, na početku sastanka Episkop Atanasije je pozdravio prisutne vojne sveštenike i pozvao ih da iznesu izvještaj o pastirskom radu, svojim zapažanjima, teškoćama i problemima sa kojima se susreću i sveštenici i njima povjereni pripadnici vojske OS BiH.

Poslije podnošenja izvještaja i razmjene pastirskih iskustava vojnih sveštenika, Episkop Atanasije je sa sveštenicima konstatovao da pitanja sa kojima se susreću i vojni sveštenici i oficiri i vojnici pripadnici OS BiH mogu se svrstati na institucionalna pitanja i na pitanja lične prirode svakog čovjeka ponaosob zaposlenog u OS BiH. Konstatovano je da ostvarivanje institucionalnih pitanja, kao što su praznovanje praznika (vaskršnjih i božićnih) i osiguravanje posne hrane vojnicima tokom postova zavisi od čelnih ljudi Ministarstva odbrane i vlasti sa kojima će se u narednom periodu upriličiti susret na ove teme.

Pored ovih pitanja vojni sveštenici su izvjestili Episkopa Atanasija da vrlo često pripadnici vojske OS BiH od njih traže duhovne savjete za probleme koji su lične i porodične prirode. Episkop Atanasije je ovde zatražio od sveštenika da vode računa i pastirski pomažu ustaljenim lijekovima Crkve, redovnim bogosluženjima, savjetima, ispovjedanjem i organizovanjem pokloničkih putovanja po svetinjama Srpske Pravoslavne Crkve. U tom pravcu pastirskog rada, vojni sveštenici kasarne Kozara su saopćili da pripremaju pokloničko putovanje za Blagovjesti u manastir Rmanj u Martin Brodu.

Na sastanku je izražena želja vojnih sveštenika da Episkop Atanasije, sa obzirom na njegovo ranije iskustvo vojnog Episkopa u Vojsci Srbije, upriliči molitveno-radni susret vojnih sveštenika OS BiH i vojnih sveštenika Vojske Srbije.

Na kraju sastanka Episkopa Atanasija sa vojnim sveštenicima, susreo se i sa generalima OS BiH, gosp. Radovanom Ilićem i gosp. Gojkom Kneževićem, kao i sa brigadirom gosp. Nedeljkom Kopuzem i komandantom Vi PVO, brigadirom gosp. Draganom Nakićem.

Info- Ured pravoslavnog dušebrižništva