Ured pravoslavnog dušebrižništva

Zakonik cara Dušana u vojnom hramu u Bijeljini

23.6.2015

U susret Vidovdanu, krsnoj slavi Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i vojnog hrama u Bijeljini, u porti Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini, 18.06.2015. godine održano je predavanje na temu:„ZAKONIK CARA STEFANA DUŠANA - čuvar mira i bezbjednosti građana“.

Pravoslavno dušebrižništvo Srpske pravoslavne crkve u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH organizovalo je ovo predavanje, kako bi nas podsjetilo i ukazalo da je u dugoj državno-pravnoj istoriji srpskog naroda zakonskim propisima istaknuta važnost očuvanja mira i bezbjednosti građana.

Primjerak svečanog izdanja Dušanovog zakonika prema sačuvanim svetogorskim prepisima, štampan u ograničenom tiražu, darovao je ovom vojnom hramu nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić na Bogojavljenje 2015. godine.

Koliko je Dušanov zakonik značio za srednjovijekovnu srpsku državu i njen položaj u Evropi, kako je nastao, koji su mu izvori, kako je uticao na društveno i državno uređenje, kako je regulisao odnose crkve i države, koliko je doprinio kasnijem razvoju pravne države postavivši temelje današnjem načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, bile su teme ovog predavanja.

U dvočasovnom programu učestvovali su Njegovo Preosveštenstvo, episkop bihaćko-petrovački G. Atanasije, pravoslavni vojni episkop u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, Miladin Dragičević, savjetnik predsjednika Republike Srpske, prof. dr Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banja Luka i general Vojske Republike Srpske, doc. dr Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a Republike Srpske, mr Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske 2013. i 2014. godine, general-major Mirko Tepšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, Nikola Drobnjaković ispred Zadužbine Svetog manastira Hilandara i protonamjesnik Vaso J. Popović, pravoslavni vojni sveštenik.

Predavanje su slušali pripadnice i pripadnici Oružanih snaga BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Granične policije BiH, Teritorijalne vatrogasne jedinice u Bijeljini, kao i studenti pravnih fakulteta u Bijeljini.

Info-Ured pravoslavnog dušebrižništva


7 FOTO GALERIJA