Ured pravoslavnog dušebrižništva

Obilježena Krsna slava vojnih sveštenika

13.11.2015

U četvrtak, 12. novembra 2015. godine, na praznik Svetog Varnave Ispovjednika, predstavnik SPC pri MO i OS BiH, episkop bihaćko-petrovački Gospodin Atanasije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu uz sasluženje vojnih sveštenika sa cijelog prostora BiH i parohijskih sveštenika Mitropolije dabrobosanske.

Sveti Varnava je Krsna Slava vojnih sveštenika u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Proslavi su prisustvovali član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, gospodin Mladen Ivanić, zamjenik ministra odbrane, gospodin Boris Jerinić i druge visoke zvanice iz političkog, vojnog i vojno-diplomatskog kora.

Preosvećeni vladika zvanicama se obratio prigodnom besjedom. U njoj je podvukao da je Gospod Isus Hristos najveći od svih vojskovođa svih vremena, jer je svojom naukom o ljubavi prikupio najbrojniju i najsnažniju vojsku u historiji, i to ne samo u toku svoje spasonosne misije na zemlji, nego i danas preko svoje Svete Crkve. Hrišćanski zakon ljubavi uči nas da volimo svakog čovjeka, ali da proslavljamo i ugledamo se samo na najbolje - na svetitelje i ugodnike Božje. Takav je bio i Sveti ispovjednik Varnava. On je sjeme zasijano daleko od matice, u Americi, ali je donio obilan plod, dostojan slavnih i svetih predaka u postojbini. Naši vojni sveštenici, istakao je Vladika Atanasije, ugradili su sebe u tu aktivnu i spasonosnu Vojsku Hristovu, poput Svetog Varnave Hvostanskog, i uvek nastoje da i one kojima oni kao pastiri služe pridruže toj Vojsci i da ih obrazuju po njenom uzoru. Samim tim oni najviše doprinose očuvanju historijskog identiteta srpskog vojnika u Oružanim snagama BiH, čak i u ovom kompleksnom vremenu, koji, baš kao takav, može najviše da bude od koristi, kako svome narodu tako i drugim narodima koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine, pa i cijelome čovječanstvu.

Vojni sveštenici u OS BiH služe u veoma važnoj duhovnoj misiji među pravoslavnim oficirima i vojnicima, ali se ne uzdaju u svoje snage, već u pomoć Božju i zastupništvo naših nebeskih pokrovitelja, poput Svetog Varnave Hvostanskog. Nekad bismo se i mi najprije ugledali na svete ugodnike Božje koje proslavljamo, te da se njihovim molitvama i mi uselimo tamo gdje su oni, a to je vječno Carstvo radosti Svete Trojice, Oca i Sina i Svetoga Duha, kome neka je slava u vijekove. Amin.

Info- Ured pravoslavnog dušebrižništva

3 FOTO GALERIJA