Ured pravoslavnog dušebrižništva

Održana Treća međunarodna konferencija pravoslavnih vojnih sveštenika

25.10.2016

U Varšavi, Republika Poljska, u periodu od 17. do 21. oktobra 2016. godine održana je Treća međunarodna konferencija pravoslavnih vojnih sveštenika u organizaciji Pravoslavnog ordinarijata vojske Poljske.

U radu je uzela aktivno učešće i delegacija Pravoslavnog dušebrižništva u MO i OS BiH koju su činili protojerej Milorad Milinković, nastojatelj kancelarije, i gospodin Miroslav Todorović, stručni savjetnik.

Kao domaćin, sve goste pozdravio je Njegovo preosveštenstvo, pravoslavni ordinarij vojske Poljske, episkop Georgije - Pankovski, koji je u toku Konferencije pokazao svoju roditeljsku ljubav i brigu i uistinu avramovsko gostoljublje.

Tema Konferencije bila je „Problem migracije i rad vojnih kapelana“. Na pomenutu temu predavanja su držali i prečasni oci iz Pravoslavnog ordinarijata poljske vojske, iz ugla duhovno-pastirske službe, ali i predstavnici poljske pogranične straže iz svog domena.

U toku Konferencije, svaka delegacija je imala predviđeno vrijeme za predstavljanje svoje službe, načina ustrojstva, metodologije rada, kao i izazova koji se na tom putu susreću.

Sa Konferencije je poslata zajednička poruka o neophodnosti bliže saradnje i čvršće povezanosti kroz Međunarodnu asocijaciju pravoslavnih vojnih kapelana, čije osnivanje će se predložiti svim pomjesnim crkvama na razmatranje i blagoslov. Također je ukazano na neophodnost svepravoslavne saradnje u pogledu rada pravoslavnih vojnih kapelana u svim zemljama gdje ta služba postoji, kako bi se osiguralo da u odbrambene strukture ulaze isključivo kanonski sveštenici, priznati od Pomjesne Crkve u toj zemlji ili regionu, a ne raskolnici i samozvanci svih vrsta.

Ljubazni domaćini su učesnicima Konferencije omogućili i poklonjenje svetinjama Poljske Pravoslavne Crkve, u Bjalistoksko-gdanjskoj i Supraskoj eparhiji i na Svetoj gori Grabarka. U manastiru Blagovještenja u Supraslu, na grobu tragično nastradalog bivšeg pravoslavnog poljskog ordinarija, generala divizije arhiepiskopa dr. Mirona (Hodakovskog), služen je i pomen.

U sklopu predstavljanja naših domaćina, učesnici Konferencije obišli su i kompleks posvećen poginulim pripadnicima poljske vojske u misijama izvan granica Poljske, gdje su položeni vijenci.

Posljednjeg radnog dana Konferencije, kao njen vrhunac, služena je Sveta arhijerejska Liturgija, nakon koje je upriličena i audijencija kod Njegovog Blaženstva, mitropolita varšavskog i cijele Poljske, gospodina Save. Iste večeri upriličena je i gala-večera za učesnike Konferencije i najviše predstavnike vojnog i političkog vrha Republike Poljske.

Treća međunarodna konferencija pravoslavnih vojnih sveštenika okupila je predstavnike trinaest zemalja sa 35 učesnika.

Pravoslavno dušebrižništvo

10 FOTO GALERIJA