Ured pravoslavnog dušebrižništva

Krsna slava vojnih sveštenika u MO i OS BiH

13.11.2017

U nedjelju 12. novembra, na praznik Svetog Varnave Hvostanskog Ispovjednika, 23. po Duhovima, u povodu krsne slave vojnih sveštenika u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački g. Sergije, predstavnik Srpske pravoslavne crkve pri MO i OS BiH, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Nerukotvorenog Obraza Gospoda Isusa Hrista u Istočnom Sarajevu.

Vladici Sergiju sasluživali su arhimandrit Lazar, rektor Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči i jerej Duško Lalović, brigadni sveštenik Brigade taktičke podrške, Rajlovac.

Proslavi Svetog Varnave Ispovjednika prisustvovali su vojni atašеi Srbije i Rusije, generali, oficiri i civilna lica zaposlena u MO i OS BiH.

U svojoj besjedi, vladika Sergije je istakao djelo i veliko trpljenje Svetog Varnave Hvostanskog, koji je nepokolebljivo podnosio sve torture i muke za vrijeme svoga robovanja u zatvorima i kućnim pritvorima. Svetom Varnavi nuđena je saradnja i kompromis, ali je on to odlučno odbacivao, kao i pregovore sa bezbožnim vlastima onoga vremena, i time pokazao da je istinski ispovjednik vjere Hristove, ne odrekavši se na taj način Hrista.

Na kraju Liturgije, osveštani su kolač i slavsko žito u spomen Svetog Varnave Ispovjednika, te je upriličena trpeza ljubavi za sve prisutne u restoranu „Kula“ u Istočnom Sarajevu.

Info – Ured pravoslavnog dušebrižništva

6 FOTO GALERIJA