Ured pravoslavnog dušebrižništva

PROSLAVA SV. DIMITRIJA U KASARNI „VOJVODA RADOMIR PUTNIK“ U DOBOJU 08.11.2018.

13.11.2018

Praznik Svetog Velikomučenika Dimitrija pravoslavni pripadnici Oružanih snaga BiH na lokaciji u Doboju proslavili su kao svoju krsnu slavu i dan svoga nebeskog zaštitnika. Proslava je počela Božanstvenom Liturgijom koju su u Spomen - hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju služili Glavni sveštenik u OS BiH, jerej Nemanja Lakić, brigadni sveštenik u 5. pbr, jerej Ivan Savinović i brigadni sveštenik u KL, jerej Miroslav Todorović.

Nakon Svete Liturgije, svečari sa zvanicama okupili su se najprije u Pravoslavnoj ispovijedaonici posvećenoj Svetom Dimitriju u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“, gdje je osveštana voda i odakle je krenula svečana litija kroz kasarnu sa velikom ikonom Svetog Dimitrija na čelu. Procesija je išla sve do trpezarije, gdje je proslava nastavljena činom lomljenja krsnog hljeba, koji je izvršio jerej Ivan Savinović, uz prigodnu besjedu nakon toga.

Prisutne je ispred svih svečara pozdravio ovogodišnji domaćin, brigadir Borislav Vukičević, a za njim se obratio i krsnu slavu svima čestitao general-major Radovan Ilić. Major Darko Bjelić, novi komandant 6. artiljerijskog bataljona, izabran je za domaćina slave za narednu godinu i, nakon čestitki, zahvalio se na ukazanoj časti. Uslijedio je svečani slavski ručak za oko 120 gostiju. Među zvanicama bili su predstavnici susjednih opština, predstavnici policije, Civilne zaštite, vatrogasne službe, Doma zdravlja i drugi, kao i pravoslavni pripadnici sa drugih lokacija OS BiH.

Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva

10 FOTO GALERIJA