Ured katoličkog dušobrižništva

Pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali na 18. vojno-policijskom hodočašću u Mariji Bistrici

4.10.2010

Svake godine u prvoj nedjelji oktobra Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizuje vojno-policijsko hodočašće. S početkom hodočašća u Lurdu (Francuska) u maju 1993. godine, za praznik Gospe od krunice, organizovano je iste godine i prvo vojno-policijsko hodočašće u nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu.

Svake godine u prvoj nedjelji oktobra Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizuje vojno-policijsko hodočašće. S početkom hodočašća u Lurdu (Francuska) u maju 1993. godine, za praznik Gospe od krunice, organizovano je iste godine i prvo vojno-policijsko hodočašće u nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu. Na ovom hodočašću učestvuju i predstavnici vojnog dušobrižništva iz inostranstva.

Ovogodišnje, osamnaesto po redu međunarodno vojno-policijsko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu (Republika Hrvatska), održano je u nedjelju 03. oktobra. Centralno misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac uz učešće izaslanika vojnih ordinarijata iz drugih zemalja, među kojima su bili vojni biskup Sjedinjenih Američkih Država mons. Richard Spencer i direktor Kancelarije katoličkog dušobrižništva MO BiH mr. don Tomo Knežević, te hrvatski vojni i policijski kapelani kao i glavni kapelan OS BiH don Željko Čuturić.

Na hodočašću, uz pripadnike hrvatske vojske i policije, te vatrogasaca, učestvovali su i vjernici-katolici službenici Ministarstva odbrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH. Ovogodišnje hodočašće završeno je krstastim putem na Bistričkoj Kalvariji.

Ured katoličkog dušobrižništva MO BiH