Ured katoličkog dušobrižništva

Molitveni pohod Bobovcu

24.10.2011

Iz pravca Kraljeve Sutjeske i Vareša prema Bobovcu 22. oktobra 2012. godine slili su se vjernici iz župa Vrhbosanske nadbiskupije, a zajedno sa njima i pripadnici jedinica Oružanih snaga BiH, uniformisani pripadnici policijskih uprava širom BiH, predstavnici istorijskih jedinica i udruženja, te predstavnici institucija sa državnih i entitetskih nivoa.

Iz pravca Kraljeve Sutjeske i Vareša prema Bobovcu 22. oktobra 2012. godine slili su se vjernici iz župa Vrhbosanske nadbiskupije, a zajedno sa njima i pripadnici jedinica Oružanih snaga BiH, uniformisani pripadnici policijskih uprava širom BiH, predstavnici istorijskih jedinica i udruženja, te predstavnici institucija sa državnih i entitetskih nivoa.

Od 2002. godine svi oni se redovno odazivaju pozivu vrhbosanskog nadbiskupa i u subotu, najbližu danu smrti kraljice Katarine, molitveno pohode kraljevski grad Bobovac.

Predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem, po osmi put u molitvenoj procesiji prema Bobovcu pridružili su se i radnici MO i OS BiH, na čelu sa zamjenicom ministra odbrane Marinom Pendeš i generalima.

Svetu Misu na Bobovcu Misno slavlje je vodio je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić uz suslavlje dvadesetak sveštenika i vojnih kapelana. Na početku slavlja pročitana je pozdravna poruka vojnog biskupa Tome Vukšića, koji je, u trenucima ovog slavlja, imao audijenciju kod pape u Rimu.

"Pozdravljajući s osobitim poštovanjem i velikom radošću sve vas, okupljene na molitvenom pohodu starom kraljevskom gradu Bobovcu, kao vojni biskup u Bosni i Hercegovini, zahvaljujem Proviđenju Božjem što je mudro nadahnulo zamisao molitvenoga pohoda za Domovinu i svima vama, na čelu s uzornim gospodinom Kardinalom , koji svojom mudrošću i pobožnošću tu lijepu zamisao, što sretno traje već godinama, polako pretvarate u duhovnu tradiciju ", napisao je biskup Vukšić.

U svojoj propovijedi kardinal Puljić je progovorio o Isusu Hristu koji se rodio u određenom kraju i zavičaju. Posebno je istakao trenutak kada je Isus zaplakao nad gradom Jerusalimom čime pokazuje koliko ga je volio. Naglasio je da je Isus govorio o vječnoj domovini koja je za sve ljude i sve narode i za svu vječnost. Osvrnuo se i na gorčinu koju su doživjeli mnogi koji su tokom rata prognani iz Bosne i Hercegovine što ga je podstaklo da prije deset godina pozove sve na molitvu za domovinu na Bobovcu. Naglasio je da tu žele da pokažu ljubav prema svom narodu, rodnom kraju i zavičaju, ali i prema svima drugim narodima i ljudima koji žive u toj zemlji. "Na taj način povezali smo s nama i sve one koji su osjetili svu gorčinu progonstva i tuđine kako bi rado navratili u ove krajeve i kako ne bi zaboravili grobove svojih predaka. Sveti je osjećaj znati i pohađati grobova svojih predaka. Došli smo ovde kako bi pokazali da poštujemo svoju istoriju“ rekao je Kardinal.

Po završetku Svete Mise zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš zahvalila je Kardinalu na zajedničkim molitvenim slavljima sa vjernicima nadbiskupije, te mu uručila poklon. Isto tako, ispred jedinice Granične službe Doljani - Kardinalu je uručena umjetnička slika.

Svi učesnici molitvenog pohoda imali su priliku da se okrijepe vojničkim pasuljom u šatorima koje su ranije podigli pripadnici jedinice OS BiH iz Kiseljaka.

O Bobovcu

Bobovac je prethistorijska gradina, kasnoantička utvrda i srednjovjekovni grad. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Smješten je na uskom kamenitom grebenu iznad sastavaka Bukovice i Mijakovske rijeke.

U pisanim izvorima prvi put se spominje 1350. godine. Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II. Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i kraljica (Tvrtko I. Kotromanić, Stjepan Dabiša, Jelena Gruba, Stjepan Ostoja, Stjepan Tvrtko II. Tvrtković Stjepan Ostojić, Stjepan Tomaš - muž kraljice Katarine, Stjepan Tomašević) i sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine

U predjelu Crkvice otkriveni su temelji jedne oveće, tek započete troapsidalne crkve, franjevačkog samostana i kraljevske grobne kapele. Kapela je bila oslikana freskama i ukrašena bogatom kamenom dekoracijom. Od spomenika kraljevske obitelji nađeni su dijelovi četiri nadgrobne ploče - one kralja Tvrtka II. i kralja Tomaša - po umjetničkoj obradi, spadaju među najbolja ostvarenja srednjoeuropskog kulturnog kruga 15. stoljeća.

Od pokretnih arheoloških predmeta važna su tri brončana zvona, ulomci keramičkih pećnjaka, dijelovi keramičkih svjetiljki, te brojni ulomci zemljanog posuđa, predmeti od željeza i dr. Bobovac je, bar jednim svojom dijelom, izgrađen u prvoj polovici 14. stoljeća dok se vladarski dvor gradio sukcesivno sve do sredine 15. stoljeća.

Suvremenici su ga smatrali najtvrđim bosanskim gradom. Ovdje se čuvala i kraljevska kruna, a vladari su ga nazivali svojim stolnim mjestom. Zbog svog geostrateškog, vojnog i političkog značenja, u međuvremenu je bio meta napada nekih osvajača. Bobovac su Turci osvojili 21. svibnja 1463. Govori se da ga je predao knez Radak, koga su Turci nakon predaje pogubili. Turska posada je bila prisutna na Bobovcu do 1626. godine, kad je grad napušten zbog gubitka strateškog značaja nastavljanjem turskih osvajanja prema sjeveru.
 

Info: Ured katoličkog dušobrižništva