Ured katoličkog dušobrižništva

Blagoslovljena kapelica Sv. Martina biskupa u kasarni „Mato Lučić – Maturica“ u Kiseljaku

11.11.2011

Vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini mons. dr. Tomo Vukšić je 11. novembra 2011. godine blagoslovio kapelicu u kasarni „Mato Lučić – Maturica“ u Kiseljaku, čiji je zaštitnik Sv. Martin biskup.

Vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini mons. dr. Tomo Vukšić je 11. novembra 2011. godine blagoslovio kapelicu u kasarni „Mato Lučić – Maturica“ u Kiseljaku, čiji je zaštitnik Sv. Martin biskup.
Prije samoga početka misnoga slavlja kod spomen obilježja u krugu kasarne upaljene su svijeće i izmoljeno opijelo za poginule pripadnike jedinice.

Misno slavlje predslavio je biskup Vukšić, uz koncelebraciju vojnih kapelana i svećenika kreševskog dekanata.

Misnom slavlju i blagoslovu su prisustvovali zamjenica ministra odbrane BiH za resurse gđa Marina Pendeš, general-major Anto Jeleč, brigadni general Ivica Jerkić, brigadni general Marko Stojčić, brigadir Tomo Kolenda, mnogobrojni pripadnici jedinica iz drugih kasarni, te drugi gosti.

Biskup Vukšić se u svojoj propovijedi osvrnuo na život Sv. Martina biskupa, njegovu vojnu karijeru, te biskupsku službu. Istaknuo je njegovu poniznost i požrtvovnost na svim poljima gdje je djelovao, što može biti uzor kako se na raznim područjima života može dostići svetost.

Izgradnja kapelice započela je u proljeće 2010. godine, uz podršku Ministarstva odbrane, Ureda katoličkog dušobrižništva, te brojnih drugih, koji su na različite načine pridonijeli uspješnom završetku ovoga projekta.

„Bogu hvala i zagovoru sv. Martina biskupa da smo dočekali dan u čiju čast je ova kapelica blagoslovljena, te konačno vjernici katolici pripadnici 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade mogu slaviti Boga na jedan dostojansveniji način i u lijepom okruženju. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli kako bi došlo do početka i završetka radova na kapelici. Hvala onima koji su na tu nakanu molili, a i onima koji su dali svoj vidljivi doprinos, ponajprije katoličkom vojnom dušobrižništvu, sada Vojnom ordinarijatu, te djelatnicima Ministarstva obrane BiH i pripadnicima Oružanih snaga BiH.“ rekao je vlč Jakov Pavlović, vojni kapelan ove postrojbe.

Ured katoličkog dušobrižništva