Ured katoličkog dušobrižništva

Vojnici iz BiH deseti put sudjelovali na međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdesu

22.5.2009

I ove godine pod motom „Mnogo nacija, jedan Božji narod“ vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH po deseti put u vremenu od 12. do 19. svibnja hodočastili su u međunarodno marijansko svetište Lourdes (Francuska).

I ove godine pod motom „Mnogo nacija, jedan Božji narod“ vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH i pripadnici Oružanih snaga BiH po deseti put u vremenu od 12. do 19. svibnja hodočastili su u međunarodno marijansko svetište Lourdes (Francuska). Sudjelovali su na 51. međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću zajedno s drugima vojnicima i redarstvenicima iz 46 zemalja Europe i svijeta. Za hodočasnike iz Bosne i Hercegovine bilo je ovo deseto po redu vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes. Prvo je bilo kao pripadnika Hrvatskog vijeće obrane, zatim kao pripadnika Hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, a danas kao pripadnika Oružanih snaga BiH. Njih sedamdesetak u dva autobusa predvođeni ravnateljem Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH mr. vlč. Tomom Knežević i vojnim kapelanima vlč. Željkom Čuturić iz Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH i vlč. Perom Tunjić iz Rajlovca kod Sarajeva boravili su Lourdesu.

Ovogodišnji zapovjednik postroja bio je brigadir Oružanih snaga BiH Vladimir Blažanović. Po drugi puta svojom nazočnošću i svojim glazbenim umijećima svoj veliki doprinos dali su i pripadnici Puhačkog orkestra Oružanih snaga BiH pod ravnanjem bojnik Tome Sušca. Od petka do nedjelje u svim liturgijskim događanjima kao dio bosansko-hercegovačke delegacije bio je i banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica koji je tih dana boravio u Lourdesu i sudjelovao međunarodnoj konferenciji pod patronatom gradonačelnika Lourdesa, a koja se održava svake godine i koja se bavi temom mira i pomirenja. U petak 15. svibnja visoka delegaciju dužnosnika iz Bosne i Hercegovine pridružila se ovogodišnjim hodočasnicima na čelu s zamjenicom ministra obrane gđom Marinom Pendeš te zapovjednikom Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga general bojnikom Anto Jeleč.

U delegaciji uz gđu Pendeš bili predsjednik HDZ BiH gosp. Dragan Čović, pomoćnik ministra obrane gosp. Trpimir Rebac, ministar pravde gosp. Bariša Čolak, predsjednica Federacije BiH gđa Borjana Krišto te iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH gđa Ljerka Marić.
U Gospinu mjesecu svibnju pošli su u Lourdes kako bi na ovom svetom mjestu Božje nazočnosti još više izgradili svoju osobnu vjeru i utekli se moćnom zagovoru drage nam Zagovornice i jedine Odvjetnice Gospe Lourdske. Ovo je jedino mjesto u Europi i svijetu na kojem tijekom godine pripadnici Oružanih snaga BiH pod službenom zastavom Bosne i Hercegovine i u službenim odorama Oružanih snaga BiH sudjeluju na jednom međunarodnom događanju.
Hodočasnici iz Bosne i Hercegovine krenuli su s dva autobusa prema Lourdesu u utorak 12. svibnja 2009. godine rano ujutro već u 2,00 sata ispred zgrade Ministarstva obrane BiH u Sarajevu. Po dolasku u Bosansku Posavinu u župnoj crkvi u Bijelom Brdu kod Dervente oko 6,00 sati s vjernicima predvođenim župnikom mr. vlč. Željkom Marić slavili su misno slavlje za sretan put u Lourdes i sretan povratak svojim obiteljima, uredima i vojarnama. Nakon misnog slavlja svoje hodočasničko putovanje nastavili su ustaljenim pravcem hodočašćenja vjernika-katolika iz Bosne i Hercegovine. Iz Bosanskog Broda preko Hrvatske, Slovenije, Italije, zatim preko Verone i Milana došli su u Francusku u srijedu ujutro 13. svibnja. U Avignonu u katedrali slavili su misno slavlje. Nakon svete mise put su nastavili preko Montpelliera, Narbonea do Carcassonnea gdje su razgledati najveću srednjovjekovnu utvrdu Europe u kraju koji je i vinarsko središte. U srijedu 13. svibnja preko Toulousa sa zakašnjenjem od tri sata oko 20,00 sati stigli su u Lourdes. Hodočasnici iz Bosne i Hercegovine bili su smješteni u blizini svetišta u hodočasničkom hotelu Tara.

U četvrtak 14. svibnja nakon doručka napravili su zajedničku fotografiju ispred Crkve sv. Bernardice da bi nakon toga u spomenutoj crkvi u 10,00 sati slavili misno slavlje. Ovogodišnja pobožnost križnoga puta izostala je zbog jake kiše.U popodnevnim satima za sve hodočasnike upriličeno je pokorničko bogoslužje u Crkvi sv. Bernardice. Nastojali su se osobno susresti s Gospodinom u sakramentu milosrđa i oproštenja grijeha u svetoj ispovijedi. U večernjim satima sudjelovali su na svetoj krunici i u tradicionalnoj procesiji sa zapaljenim svijećama zajedno s drugim hodočasnicima iz cijeloga svijeta.
U petak 15. svibnja u 11,00 sati ujutro slavljeno je misno slavlje svih hrvatskih hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske pristiglih iz cijeloga svijeta i to pred Špiljom ukazanja. Misnom slavlju predsjedao je vojni biskup Republike Hrvatske mons. Juraj Jezerinac uz suslavlje vojnih kapelana iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i drugih svećenika, uz sudjelovanje hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske te drugih pristiglih hodočasnici iz raznih zemalja Europe i svijeta. Špilja ukazanja mjesto je najintimnijeg slavlja cijeloga hodočasničkog puta u Lourdes. Špilja ukazanja je mjesto gdje se može najviše iskazati svoju jednodušnu postojanost. Nakon toga u postroju uz špilju ukazanja upalili su hodočasničku svijeću za sve svoje potrebe, kao i za sve one koji su se preporučili u molitve. Ostatak vremena prepušten je bio svakom hodočasniku s mogućnošću odlaska i kupanja u lourdskoj vodi. U 17,00 sati na Trgu Peyramale bilo je upriličeno odavanje počasti svim poginulim braniteljima tijekom minulih ratova polaganjem vijenaca svih pristiglih izaslanstava, a koje je organizirao domaćin Francuska. Puhački orkestar Oružanih snaga BiH, kojemu je ove godine ukazano veliko povjerenje zbog prošlogodišnjeg kvalitetnog sudjelovanja na ovom hodočašću, predvodio je grupu zemalja koju su činile: Litva, Luksemburg i Madagaskar. U 18,00 sati u Bazilici Pija X. upriličen je program početka međunarodnog mimohoda otvaranja ovogodišnjeg 51. međunarodnog vojno-redarstvenog hodočašća, a koje je organizirao domaćin Francuska. Svoju poruku svim hodočasnicima pripadnicima vojnih i redarstvenih postrojbi uputio je Sveti Otac Benedikt XVI. U 21,00 sati održana je meditacija na temu sv. Bernardica koju su organizirale Austrija i Belgija. Dan je zaključen molitvenim bdijenjem u Bazilici sv. Krunice koje je pripremila Belgija.

Subota 16. svibnja, započela je misnim slavljem u 10,00 sati pred u Crkvi sv. Bernardice za sve hodočasnike iz slavenske grupe jezika koju je organizirala Republika Hrvatska. Nakon misnog slavlja svaki hodočasnik ostatak vremena organizirao je onako kako si je želio. Nakon ručka upriličen je nastup vojnih orkestara u gradu Lourdesu na četiri mjesta na kojem je sudjelovao i Puhački orkestar Oružanih snaga BiH. Puhački orkestar Oružanih snaga BiH nastupio je ispred hotela Tara u kojem su i boravili. Procesija s Presvetim oltarskim sakramentom na Trgu Esplanada ispred Bazilike sv. Krunice, koju je organizirala Irska, bila je u 16,30 sati. Nakon večere u 21,00 sati bila je tradicionalna procesija sa svijećama na Trgu Esplanade ispred Bazilike sv. Krunice koju su pripremile zemlje romanskog govornog područja. Subota se završila molitvenim bdijenjem u Bazilici sv. Krunice koju je organizira Belgija.
Središnje misno slavlje bilo je u nedjelju 17. svibnja u 10,00 sati u Bazilici Pija X. koje je organizira Republika Hrvatska. Misnom slavlju uz koncelebraciju nazočnih vojnih biskupa, vojnih ravnatelja, vojnih kapelana i drugih svećenika predsjedao je vojni biskup Francuske mons. Patrick le Gal. Ovo misno slavlje izravno je prenosila francuska televizija. U popodnevnim satima upriličeno je svečano zatvaranje ovogodišnjeg hodočašća na Trgu Esplanade, a koje organizirala Njemačka, Luksemburg i Nizozemska. U mimohodu sa zastavama i vojnom glazbom nazočnih zemalja završilo je ovogodišnje 51. međunarodno vojno-redarstveno hodočašće s porukom: Do viđenja u Lourdesu 2010. godine na 52. međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću.
U ponedjeljak 18. svibnja u ranim jutarnjim satima zahvalni Bogu za sve što im je podario u susretu s Njegovom Majkom hodočasnici iz Bosne i Hercegovine krenuli svojim kućama i obiteljima te svojim uredima i svojim postrojbama. U večernjim satima stigli su u Nicu gdje su slaviti misno slavlje. Svoj povratak kućama nastavili će prema Italiji i Padovi.
U utorak 19. svibnja u Padovi su u ranim jutarnjim satima slavili misno slavlje u crkvi u kojoj se nalazi grob sunarodnjaka sv. Leopolda Bogdana Mandića. Poslije misnog slavlja razgledali su samostan u kojem je smješten memorijalni prostor sv. Leopolda Bogdana Mandića. Isto tako pohodili su i baziliku dragog nam sveca sv. Ante Padovanskog. A u utorak u kasnim večernjim satima hodočasnika su stigli u Bosnu i Hercegovinu.

Mr. don Tomo Knežević