Ured katoličkog dušobrižništva

Pripadnici MO i OS BiH hodočastili u Lurd

29.5.2013

Pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine hodočastili su na 55. Međunarodno vojno-redarstveno hodočašće u marijansko svetište u Lurd – Francuska od 21. do 28. maja 2012. godine, predvođeni vojnim biskupom msgr. Tomom Vukšićem.

Prvi dan hodočašća u Lurdu započeo je u Euharistijskim slavljem pred Spiljom ukazanja, koje je predvodio vojni biskup u RH mons. Juraj Jezerinac, a pod kojim je propovijedao vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. U svojoj propovijedi biskup Vukšić je govorio o smislu hodočašća „našoj nebeskoj Majci“ te o „veličanstvenoj ulozi koju majke, suradnice Božje u Božjem planu stvaranja“, imaju u današnjem društvu. Nakon sv. Mise, sudionici hodočašća krenuli su na put križa koji su predvodili vojni biskupi. Pred postajama molili su vojnici zajedno s vojnim kapelanima, nakon čega su svečano zapalili svijeće koje su donijeli na vojno hodočašće, a koje su vanjski znak onoga za što su molili i što su Bogu prenijeli po zagovoru Gospe Lurdske.

Narednog dana hodočašća svečanu Svetu misu u bazilici Svete Krunice u Lurdu predslavio je je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH u koncelebraciji s vojnim biskupom RH mons. Jurjom Jezerincem, 25 misnika - svećenika i 650 hodočasnika OS BiH, Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske.

Svečanu međunarodnu Svetu misu u bazilici Pija X. 25. maja predslavio je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini, a koncelebrirali su mons. Juraj Jezerinac, mons. Frantisek Rabek, slovački vojni biskup, mons. Stanislav Shyrokoradiuk, pomoćni biskup Kijeva zadužen za rimokatolike te mons. Mihail Koltun, dijecezanski vojni biskup u Zborovu u Ukrajini.

Na putu ka Lurdu hodočasnici su imali priliku posjetiti i nekadašnju papinsku prijestolnicu u Avignonu, gdje su nazočili misnom slavlju koje je predvodio mons. Tomo Vukšić.

Pripadnici Oružanih snaga BiH su na ovom hodočašću imali prigodu obnoviti i učvrstiti svoju vjeru, a pritom su bili i dostojni predstavnici Bosne i Hercegovine.

Info – Ured katoličkog dušobrižništva

6 FOTO GALERIJA