Ured katoličkog dušobrižništva

Pripadnici OS BiH i zaposleni MO BiH hodočastili na kraljevski grad Bobovac

28.10.2013

Dvanaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Deseto hodočašće na Bobovac katolika, pripadnika Ministarstva odbrane, Oružanih snaga BiH i policijskih snaga upriličeno je u subotu, 26. oktobra na nekadašnjoj kraljevskoj tvrđavi Bobovcu koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, šezdesetak kilometara sjeverno od Sarajeva.

Program molitvenog pohoda, na kojem su učestvovali brojni vjernici ne samo iz Vrhbosanske nadbiskupije nego i šire, započeo je molitvenom procesijom od rijeke Bukovice do Bobovca. Vojnici Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u svečanim odorama i noseći svoje zastave predvodili su molitvenu kolonu vojnika, policajaca i drugih vjernika na čelu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i vojnim biskupom u BiH mons. dr. Tomom Vukšićem.

Misno slavlje po divnom sunčanom vremenu na ostacima srednjovjekovne kraljevske tvrđave Bobovcu predvodio je kardinal Puljić u zajedništvu s biskupom Vukšićem i oko 50 svećenika među kojima su bili vojni kapelani u BiH. Na Misi su učestvovali vojnici sa svojim oficirima i podoficirima, te policajci osnovne, sudske i granične policije iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine kao i predstavnici Ministarstva odbrane, na čelu sa zamjenicom ministra odbrane Marinom Pendeš. Među vjernicima u svojim prepoznatljivim nošnjama bila je i Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada. Iz mjesta Hojnof u Mađarskoj, nedaleko od austrijske granice, stigao je tamburaški sastav gradišćanskih Hrvata. Misna čitanja i molitvu vjernika molili su katolici pripadnici Oružanih i plicijskih snaga, te Ministarstva odbrane. Liturgijsko pjevanje tokom Mise animirao je Župni zbor sv. Mihovila iz Vareša.

Pozdravnu riječ „ na početku Misnog slavlja i naše zajedničke molitve za Domovinu, njezin napredak, mir i slogu svih njezinih ljudi“ uputio je vojni biskup Vukšić, podsjećajući da su se i ovaj put vjernicima i svećenicima Vrhbosanske nadbiskupije pridružili „ vojnici Vojnog ordinarijata, pripadnici Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga, predvođeni svojim kapelanima, Zamjenicom ministra odbrane i generalom Načelnikom zajedničkog štaba Oružanih snaga“ kao i pripadnici policijskih snaga. Posebno je pozdravio deset vojnih kapelana iz Republike Hrvatske na čelu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata dr. fra Jakovom Mamićem, kao i delegata Vojnog vikarijata Republike Slovenije, fra Vitu Muhiča, te vojne atašee ovih zemalja u BiH kao i Počasnu zaštitnu bojnu iz RH „u vrlo prepoznatljivim povijesnim odorama“. „I jednima i drugima zahvaljujem što svojim dolaskom neposredno doprinose našem nastojanju da se ovaj molitveni skup za Domovinu i za mir, u okvirima naših mogućnosti, internacionalizira. Naravno, pozvani su i pripadnici međunarodnih vojnih snaga da nam se pridruže u molitvi i da podrže plemenite namjere. Radujemo se svakom njihovom dolasku i molitvi i očekujemo da će nam se narednih godina pridružiti u još većem broju“, kazao je biskup Vukšić.

Potičući vjernike na čuvanje pamćenja i na molitvu za ostanak i budućnost, kardinal Puljić je kazao da u Godini vjere žele obnoviti hrabrost za život u onom što jesu, svoje voleći, tuđe poštujući. „Želimo reći da mi u ovoj zemlji živimo različiti po kulturi, vjeri i nacionalnosti. Niko nije zaslužan što se rodio u svom narodu, ali nije ni kriv. To je datost koju treba prihvatiti i živjeti. Normalno je da svaki narod ima svoje simbole po kojima prepoznaje svoj identitet. Zato i mi katolici i kršćani imamo krst. Krst je simbol našeg vjerničkog identiteta. Zbunjuju me oni koji govore da ovu zemlju vole, kad kažu da im smeta krst, te da bi ga trebalo ukloniti jer to vrijeđa. Poručujemo: ,, Valja da svako svoj barjak voli i s njim se ponosi, a ne da drugima prkosi. Treba svako moći svoj barjak nositi kako bi po njemu bio prepoznatljiv. Ne znači da je to širenje mržnje. Došli smo moliti da u ovoj zemlji, u kojoj živimo različiti, istinski znamo graditi takav suživot i toleranciju. Ako vjerujemo u istog Boga, Stvoritelja, Boga koji je dao svoje zapovijedi, onda ćemo dokazati svoju vjeru i poštenje svojom čestitošću i svojom saradnjom. Onaj, koji ne zna čovjeka poštivati, taj Boga poriče, jer je Bog Stvoritelj čovjeka i svi mu se molimo. A onaj koji iskreno moli, taj i čovjeka voli. Ako u njemu ima mržnje prema drugome, ta njegova vjera je kriva vjera. To nije ispravna vjera jer je čovjek Božje stvorenje i Bog ga je iz ljubavi stvorio“, riječi su kardinala Puljića koji je istaknuo da „ moliti za domovinu znači voljeti ovu zemlju koja je natopljena krvlju, znojem i suzama“.

Na kraju propovijedi kardinal Puljić je pozvao: svećenike da izgrađuju jedinstvo Crkve; vojnike da, kao sastavnica vojske Bosne i Hercegovine i kao Hrvati katolici, dostojanstveno ugrade svoj život i rad voleći ovu zemlju; oficire da dostojanstveno vode povjerenu vojsku i čuvaju vrjednote baštinjene iz istorije, predstavnike vlasti da im djelovanje bude ispunjeno mudrošću te ne dozvole bilo kakvu trgovinu; policajce da sami izazovu poštovanje, poštenjem i čuvanjem reda i mira, čuvanjem čovjeka i njegove imovine; vjernike okupljene iz raznih krajeva da ih molitva ohrabri kako bi, poput kraljice Katarine, dostojanstveno išli naprijed ne bojeći se izazova i ne dajući se zbuniti ni prestrašiti; goste iz Hrvatske da znaju podići glas za odbranu prava i pravednosti. Gostima iz Slovenije kazao je da ih žele podržati jer mu je poznato da prolaze kroz teška iskušenja. „Draga braćo i sestre! Neka ovo današnje hodočašće bude svima nama izazov ohrabrenja, svjedočanstva nade kako bi, obnovljeni vjerom sišli u svoju svagdašnjicu, te bili prepoznatljivi i vjerodostojni u svom radu i u svom životu“, zaključio je kardinal Puljić.

Direktor Granične policije g. Vinko Dumančić predao je jednu sliku fra Jakovu Mamiću kao dar Vojnom ordinarijatu Republike Hrvatske. Na kraju Mise svi okupljeni zajedno su izmolili Molitvu za Domovinu. Nakon Mise za sve sudionike pripremljen je vojnički grah.

10 FOTO GALERIJA