Ured katoličkog dušobrižništva

Pripadnici MO i OS BiH na Međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću u Lurdu

24.5.2017

U organizaciji Vojnog ordinarijata u BiH i Ministarstva odbrane BiH pod geslom „Daruj nam mir“, u periodu od 16. do 23. maja 2017. godine pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH katoličke vjeroispovijesti hodočastili su u Međunarodno marijansko svetište Lurd, R. Francuska.

Pripadnici Oružanih snaga BiH s drugim vojnicima i redarstvenicima iz 41 zemlje svijeta tradicionalno su, po 18. put, učestvovali na 59. Međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu, kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, pripadnici hrvatskog naroda Vojske Federacije BiH, a danas kao djelatnici Ministarstva odbrane i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Grupu hodočasnika predvodili su vojni biskup Tomo Vukšić, izaslanik ministrice odbrane načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, brigadni general Ivica Jerkić koji je ujedno bio i komandant postroja, šef Kabineta ministrice odbrane BiH Josip Rajić, savjetnica ministrice odbrane BiH Marija Zelenika, generalni vikar don Željko Čuturić i vojni kapelani Oružanih snaga BiH. Na ovogodišnjem vojnom hodočašću učestvovao je i „Prvi bend vojnog orkestra OS BiH“.

Međunarodno vojno hodočašće u Lurdu započelo je u godinama nakon Drugog svjetskog rata, upravo zbog želje da se među do tada zaraćenim vojskama i razjedinjenim narodima uspostavi mir i izgrade mostovi povjerenja. Ta potreba stvaranja mira, povjerenja i savezništva i danas u Lurdu okuplja brojne vojske svijeta. Ovdje se, na poseban način, univerzalne ljudske poruke mira spajaju s potrebom čuvanja mira kao osnovnom misijom vojski. Ovo je jedino mjesto na svijetu i jedini međunarodni događaj na kojem tokom godine pripadnici Oružanih snaga BiH, pod službenom zastavom Bosne i Hercegovine i u službenim vojnim uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, učestvuju zajedno s drugima iz cijelog svijeta na jednom međunarodnom događaju. Osim zadovoljenja svojih vjerskih potreba, oni i na ovaj način prezentuju i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine kojima pripadaju.

Hodočašće je obuhvatilo brojna euharistijska slavlja, klanjanja, blagoslov bolesnika, procesiju sa svijećama, svete mise na brojnim jezicima, kao i odavanja počasti svim vojnicima poginulima u ratovima.

19 FOTO GALERIJA