Ured katoličkog dušobrižništva

Četrnaesti molitveni pohod Bobovcu „Molitva za Domovinu“

21.10.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Anto Jeleč i vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić, 21.oktobra 2017. godine predvodili su katolike pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na četrnaestom vojnom molitvenom pohodu „Molitva za Domovinu“ na Bobovcu.

Na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, hodočastio je velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare. Pored katolika pripadnika MO i OS BiH te policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim nivoima, u molitvenom pohodu su učestvovali i predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u Bosni i Hercegovini koje je predvodio komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner.

 

Misno slavlje na Bobovcu, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u Bosni i Hercegovini i mons. Jurom Bogdanom, vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj. 

 

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobar 1478. godine, s ciljem ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je šesnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i četrnaesto vojno hodočašće na Bobovac.

5 FOTO GALERIJA