Ured katoličkog dušobrižništva

Pripadnici MO i OS BiH učestvovali na 26. međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću u Mariji Bistrici

9.10.2018

U organizaciji Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske, 7. oktobra 2018. godine održano je 26. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Na ovom hodočašću učestvovala su pedeset i dva pripadnika OS BiH i MO BiH, koji već tradicionalo hodočaste na ovom hodočašću pod vodstvom Vojnog ordinarija u BiH.

Ovogodišnje hodočašće je održano na blagdan Kraljice svete Krunice, te su hodočasnici prije svetog misnog slavlja izmolili molitvu Gospine Krunice. Također, na raspolaganju su im bili vojni i policijski kapelani za sakrament svete ispovijedi. 

Koncelebrirano svečano misno slavlje održano je na prostoru Crkve na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca, a predvodio ga je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan uz koncelebraciju hvarskog biskupa msgr. Petra Palića, vojnog biskupa u miru msgr. Jurja Jezerinca, generalnog vikara Vojnog ordinarijata don Marka Medu, biskupskog vikara za pastoral MUP-a fra Franu Musića OFM, generalnog vikara OS BiH mons. Željka Čuturića s vojnim kapelanima iz BiH, brojnih vojnih i policijskih kapelana, đakona i bogoslova.

Misi su prisustvovali ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, načelnik Glavnog štaba OS RH general zbora Mirko Šundov, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ministar branilaca Tomo Medved. Uz pripadnike Hrvatske vojske, policije, branioce i ostale mnogobrojne vjernike slavlju se pridružio i Prvi hrvatski kontingent u BiH.

U propovijedi je msgr. Bogdan istakao važnost braka i porpodice. Naglasio je da su se brak i zajedništvo muškarca i žene oduvijek nalazili u temeljima porodice. Upozorio je da se brak kao intimna zajednica muškarca i žene, otvorena prema stvaranju potomstva, danas suočava sa velikom krizom u kojoj se principi porodice i braka preispituju, dovode u sumnju, redefiniraju i ispunjavaju drugačijim i stranim sadržajima. Biskup je upozorio na opasnost promoviranja novih pojmova muškarca i žene, braka i porodice koji su strani ljudskoj naravi i božanskoj objavi. Msgr. Bogdan istakao je da je čovjek stvoren na sliku i priliku Božiju te da bez ljubavi ne može živjeti ni opstati. Da bi se to shvatilo potrebna je, međutim, duboka vjera u Boga. Stoga je na kraju propovijedi vojni biskup podsjetio na molitvu za snagu, stabilnost i vjernost u našim porodicama. Pozvao je i na molitvu za Božiju blizinu i našu ljudsku pažnju za sve one koji su se svojim bračnom životom i ponašanjem udaljili od kršćanskog nauka o braku i porodici.

Misno slavlje uveličao je Orkestar Oružanih snaga RH pod dirigovanjem komandanta dirigenta Miroslava Vukovojca-Dugana, klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice i policijska klapa "Sv. Mihovil" uz orguljašku pratnju Ivana Šćepanovića.

Pripadnici MO i OS BiH učestvovali su i u drugom dijelu hodočasničkog programa, pobožnosti križnog puta koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, koja je također bila posvećena porodicama. U službenom dijelu komandant stroja OS BiH na 26. vojno-redarstvenom hodočašću bio je pukovnik Marinko Romić.