Ured katoličkog dušobrižništva

I ove se godine na Bobovcu molilo za Domovinu

25.10.2010

I ove godine u subotu 23. oktobra, koja je najbliža subota smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, (koja je umrla u Rimu 25. oktobar 1478.godine), odazvavši se pozivu Vinka kardinala Puljića, brojni vjernici Vrhbosanske nadbiskupije, njih preko 3.000, te šarenilo vojnih i policijskih uniformi ispunili su put od Kraljeve Sutjeske, te od Vareša do samoga kraljevskoga grada Bobovca.

Bobovac je preistorijska gradina, kasnoantičko utvrđenje i srednjovjekovni grad. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići u opštini Vareš. Smešten je na uskom kamenitom grebenu iznad sastavaka Bukovice i Mijakovske rijeke. Gradu se može prići iz dva smjera, i to od Kraljeve Sutjeske i Vareša. U pisanim izvorima prvi put se spominje 1350. godine. Podigao ga je ban Stjepan II Kotromanić nešto prije prve polovine 14. vijeka. Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara od perioda vladavine bana Stjepana II Kotromanića, preko svih bosanskih kraljeva i kraljica (Stefan Tvrtko I Kotromanić, Stjepan Dabiša, Jelena Gruba, Stjepan Ostoja, Stjepan Tvrtko II Tvrtković Stefan Ostojić, Stjepan Tomaš - muž kraljice Katarine, Stjepan Tomašević) i sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine.

I ove godine u subotu 23. oktobra, koja je najbliža subota smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, ( koja je umrla u Rimu 25. oktobar 1478.godine), odazvavši se pozivu Vinka kardinala Puljića, brojni vjernici Vrhbosanske nadbiskupije, njih preko 3.000, te šarenilo vojnih i policijskih uniformi ispunili su put od Kraljeve Sutjeske, te od Vareša do samoga kraljevskoga grada Bobovca. Pod vođstvom i na osnovu Plana rada i budžeta za 2010. godinu Ureda katoličkog dušobrižništva MO BiH to su učinili i vernici-katolici djelatnici MO BiH i pripadnici OS BiH.

Ovogodišnji molitveni pohod Bobovcu osim domovinskog imao je i međunarodno vojno-policijsko obilježje. Naime, po prvi put na Bobovac su predvođeni svojim vojnim kapelanima došli i vojnici iz međunarodnih snaga koji djeluju u BiH iz Austrije, Njemačke, Italije i Mađarske. Ovogodišnjem molitvenom pohodu Bobovcu prisustvovala je i delegacija Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske na čelu s vojnim biskupom mons. Jurajem Jezerincem i većim brojem vojnih kapelana te oficira.

Uz brojne funkcionere opštinskih, kantonalnih, entitskih i državnih nivoa, te Ministarstva odbrane i Ministarstva sigurnosti BiH, prisustvovala je i zamjenica ministra odbrane gđa Marina Pendeš te zamjenik predsjednika Zastupničkog doma BiH gosp. Niko Lozančić. Veliki broj predstavnika raznih crkvenih, civilnih, društvenih, političkih, kulturnih i drugih ustanova, kako iz zemlje, tako i inostranstva bio je na Bobovcu. Svi zajedno molitveno su pohodili Bobovac i molili za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Već u 9,45 sati pripadnici OS BiH u unformama noseći službene zastave zajedno s policajcima i prisutnim vernicima, predvođeni kardinalom Puljićem, vojnim biskupom mons. Jezerincem i vojnim kapelanima OS BiH, krenuli su moleći krunicu od reke Bukovice prema kraljevskom gradu Bobovcu. Misnom slavlju, uz koncelebraciju i propovijed Vinka kardinala Puljića, ravnatelja Kancelarije katoličkog dušobrižništva MO BiH mr vlč. Tome Kneževića, vojnih kapelana OS BiH i preko stotinu sveštenika, predsjedavao je vojni biskup iz Republike Hrvatske mons. Juraj Jezerinac.

Za sve prisutne, kao i prethodnih godina, pripadnici Oružanih snaga BiH ponudili su za objed pripremljeni vojnički pasulj. Misno slavlje sa Bobovca direktno su prenosili Radio stanica Bobovac, Radio stanica Herceg Bosna i Radio stanica Mir Međugorje.

Ured katoličkog dušobrižništva MO BiH