Ured katoličkog dušobrižništva

Molitveni pohod Bobovcu službenika MO BiH i pripadnika OS BiH

22.10.2012

Na ostacima srednjovekovnog utvrđenja Bobovac, šezdesetak kilometara od Sarajeva i nedaleko do drevnog franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci, 20. oktobra 2012. godine, održan je Jedanaesti molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Deveto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva odbrane, Oružanih snaga BiH i policisjkih snaga.

Na ostacima srednjovekovnog utvrđenja Bobovac, šezdesetak kilometara od Sarajeva i nedaleko do drevnog franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci, 20. oktobra 2012. godine, održan je Jedanaesti molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Deveto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva odbrane, Oružanih snaga BiH i policisjkih snaga. Ujedno je otvorena Godina vjere na nivou Vojnog ordinarijata Bosne i Hercegovine. Vojnici i policajci okupili su se kod rijeke Bukovice podno Bobovca te se u procesiji uz molitvu popeli na Bobovac. Njima su se pridružili brojni vjernici iz mnogih župa Vrhbosanske nadbiskupije.

Svetu misu na Bobovcu predslavio je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. dr Tomo Vukšić u zajedništvu sa vojnim biskupom Republike Hrvatske mons. Jurajem Jezerinca te uz sasluženje sekretara Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj koji trenutno zamenjuje svoga kolegu u BiH mons. Maura Lallija, delegata Slovenačkog vojnog vikarijata fra Vite Muhić, vojnih kapelana iz BiH i Hrvatske, te drugih sveštenika.

Radnike Ministarstva odbrane BiH i pripadnike Oružanih snaga BiH predvodili su general-major Anto Jeleč i brigadni general Ivica Jerkić. U zaista velikom broju, ovome hodočašću su se pridružili i policijski službenici sa entitetskih i državnih nivoa. Po prvi put su radnici počasno-zaštitnog bataljona Republike Hrvatske, u svečanim odorama i sa zastavama RH i Vojnog ordinarijata, službeno predstavljali hodočasnike OS RH.

Pozdrav na početku Mise u ime nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, koji se trenutno nalazi na Biskupskom sinodu u Rimu, uputio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić podsjetivši da je molitveni pohod Bobovcu pokrenuo kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25.oktora 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za sopstveni narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Zahvalio je radnicima Ministarstva odbrane i pripadnicima Oružanih snaga BiH, Vojnom ordinarijatu, župama Kraljeva Sutjeska i Kakanj i svima koji su pomogli u organizaciji.

Na kraju Mise svi okupljeni zajedno su izmolili molitvu za Domovinu. Tokom Mise pevao je Župni zbor sv. Petra i Pavla iz Kaknja. Nakon Mise za sve učesnike pripremljen je vojnički pasulj.

Ured katoličkog dušobrižništva