Ured katoličkog dušobrižništva

Drugi duhovni seminar za časnike Oružanih snaga BiH

1.4.2010

Na prijedlog vlč. Tome Kneževića, ravnatelja Ureda katoličkoga dušobrižništva Ministarstva obrane BiH, u Bijelom Polju kod Mostara u Kući „Emaus“ Caritasa mostarske biskupije u vremenu od 26. do 28. ožujka 2010. godine održan je Drugi duhovni seminar za vjernike-katolike pripadnike Oružanih snaga BiH.

Na prijedlog vlč. Tome Kneževića, ravnatelja Ureda katoličkoga dušobrižništva Ministarstva obrane BiH, u Bijelom Polju kod Mostara u Kući „Emaus“ Caritasa mostarske biskupije u vremenu od 26. do 28. ožujka 2010. godine održan je Drugi duhovni seminar za vjernike-katolike pripadnike Oružanih snaga BiH. Tema Drugog seminara, kojeg je vodio mostarski biskup mons. dr. Ratko Perić bila je „Probrane Isusove parabole, prispodobe, pouke o Bogu i čovjeku“. Na seminaru je sudjelovalo osamnaest pripadnika Oružanih snaga BiH na čelu s glavnim kapelanom Oružanih snaga BiH vlč. Željkom Čuturićem. Seminar je započeo svetom Misom i Večernjom molitvom u petak, 26. ožujka u 18,00 sati, a završio u nedjelju na Cvjetnicu 28. ožujka 2010. godine.

Nakon večere održano je prvo biblijsko glasno razmišljanje o prispodobi „Radnici posljednjega sata“ (Mt 20,1-16). U subotu, 27. ožujka, drugo dijaloško razmatranje bilo je opet o vinogradu, koji je Gospodar ili Kyrios ogradio i uredio te ga velikodušno iznajmio (Mt 21,33-34). Bogati Gavan i ubogi Lazar (Lk 16,19-23), bilo je treće zajedničko razmatranje. Zatim je slijedilo predavanje s temom o prispodobi: „Božji talenti i ljudski denari“ (Mt 18,21-35). U nedjelju, 28. ožujka, nakon rane jutarnje i doručka, obrađena je parabola „Talenti s nagradama i kaznama“ (Mt 25,14-30). Što je talent? Život, roditelji, zdravlje, pamet, moral, sakramenti, brak, zvanje, vojnička profesija. Ne možemo biti jednaki u rezultatima, ali možemo u nastojanjima da dadnemo sve od sebe. Gospodar daje povjerenje, kredit, imetak na obradbu, u trgovinu. Daje slobodu da svatko radi što hoće s njegovim talentima. Ali jednoga dana dolazi polaganje računa, inventura, povjerenje, vraćanje kredita.
Sveta koncelebrirana Misa u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve s procesijom po crkvenom dvorištu s maslinovim grančicama mira, s pjesmom, s podsjećajem na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem. Biskup je u propovijedi govorio o muci, pod vidom jedinstvena procesa. Optuženik Isus nema odvjetnika, nema svjedoka, nema nikoga do Boga; apostoli: jedan pao, drugi otpao, sav se apostolski zbor prepao i raspao, samo vjerni Ivan hrabro dolazi na Kalvariju, zato je nagrađen darom Isusove Majke! Biskup je na kraju svete Mise, prije svečana blagoslova, pozdravio časnike, sudionike duhovnoga seminara, i zaželio im sreću osobnu, obiteljsku, na svakome mjestu, osobito da dostojno i časno paze na svoju časničku službu!