Ured katoličkog dušobrižništva

Vojnici iz BiH jedanaesti put na međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdesu

26.5.2010

Pod motom „Znak Križa, znak Života“ i ove godine vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH i civilni djelatnici Oružanih snaga BiH po jedanaesti put u vremenu od 18. do 25. svibnja hodočastili su u međunarodno marijansko svetište Lourdes (Francuska).

Pod motom „Znak Križa, znak Života“ i ove godine vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH i civilni djelatnici Oružanih snaga BiH po jedanaesti put u vremenu od 18. do 25. svibnja hodočastili su u međunarodno marijansko svetište Lourdes (Francuska). Sudjelovali su na 52. međunarodnom vojno-redarstvenom hodočašću zajedno s drugima vojnicima i redarstvenicima iz preko tridesetpet zemalja i s preko 15.000 hodočasnika vojnika i redarstvenika Europe i svijeta te s predstavnicima KFORA. Najviše sudionika bilo je iz Italije (3.375), Francuske (3.132), Njemačke (1.133), Hrvatske (1.050), Portugala (535), Austrije (500).

Za hodočasnike iz Bosne i Hercegovine ovo je bilo jedanaesto po redu vojno-redarstveno hodočašće u Lourdes, prvo kao pripadnika Hrvatskog vijeće obrane, zatim kao pripadnika Hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, a danas kao djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga BiH. Predvođeni ravnateljem Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH mr. vlč. Tomom Knežević, glavnim kapelanom vlč. Željkom Čuturić iz Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, brigadnim kapelanom vlč. Perom Tunjić iz Rajlovca kod Sarajeva, kapelanom bojne vlč. Donaldom Markovićem te djelatnicima Ureda katoličkog dušobrižništva MO BiH gđicom Ivanom Matić i Ureda glavnog kapelana OS BiH narednikom Ljiljom Perić boravili su u Lourdesu.

U petak 21. svibnja hodočasnicima se priključio i drugi dio službene delegacije Bosne i Hercegovine zamjenica ministra obrane gđa Marina Pendeš i brigadni general Ivica Jerkić. Ovogodišnji zapovjednik postroja bio je pukovnik Zoran Vrgoč.
Ovo je jedino mjesto u svijetu i jedini međunarodni događaj na kojem tijekom godine pripadnici Oružanih snaga BiH pod službenom zastavom Bosne i Hercegovine i u službenim vojnim odorama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sudjeluju zajedno s drugima iz cijeloga svijeta na jednom međunarodnom događanju. Osim zadovoljenja svojih vjerničkih potreba oni i na ovaj način prezentiraju i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine kojima pripadaju.

Ured katoličkog dušobrižništva