Ured katoličkog dušobrižništva

Pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH hodočastili na kraljevski grad Bobovac

25.10.2014

U subotu, 25. oktobra 2014. godine, svečano je obilježen trinaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i jedanaesto Hodočašće katolika pripadnika Ministarstva odbrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga na Bobovac.

Misno slavlje na Bobovcu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupima u BiH i Republici Hrvatskoj, mons. dr. Tomom Vukšićem i mons. Jurjem Jezerincem, te uz koncelebraciju vojnih kapelana u Bosni i Hercegovini kojima su se pridružile kolege iz Hrvatske i Slovenije. Na Misi su učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane, pripadnici Oružanih snaga, te redarstvenici policije iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine.

Kardinal Puljić je na početku pozdravio sve prisutne, te pozvao na molitvu za sve građane u BiH kako bi sebe ugrađivali u boljitak te zemlje. Hrvate katolike je potakao da kroz molitvu na ovom historijskom mjestu sebi posvjeste vlastiti identitet. „Neka se na ovom brdu dogodi preobraženje naše vjere kao bi živjeli u radosti života“, kazao je kardinal Puljić.

Prigodnu propovijed izrekao je biskup Vukšić koji je uputio pozdrav svima koji su se okupili na tom „važnom mjestu naše prošlosti, punom značenja i poruke, da bi svi zajedno molili za svoju zemaljsku Domovinu“. te naglasio da želi „na poseban način i najsrdačnije zahvaliti pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su ponovno pokazali dobrotu svojim nesebičnim pomaganjem ugroženim ljudima i potvrdili da su vrlo svijetla točka ovoga društva“.

Po završetku molitvenoga pohoda, pripadnici Oružanih snaga su sve učesnike počastili vojničkim grahom koji su pripremili vojnici iz Livna.

Info- Ured za odnose s javnošću

13 FOTO GALERIJA