Ured katoličkog dušobrižništva

Obilježen patron i blagoslov vojne kapelice bl. Alojzija Stepinca u kasarni u Žepču

11.2.2015

Patron i blagoslov vojne kapelice obilježeni su u utorak, 10.02.2015. godine u kasarni u Žepču uz prisustvo pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ovoj svečanosti ispred OS BiH, prisustvovali su načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general pukovnik Anto Jeleč, pomoćnik komandanta OK OS BiH za resurse, brigadni general Ivica Jerkić i komandant 4. pbr, brigadni general Tomo Kolenda, kao i predstavnici političkih i društvenih struktura, načelnik općine Žepče, gosp. Mato Zovko, te mnogobrojni vjernici.

Koncelebriranu misu u vojnoj kapelici u Žepču predvodio je vojni biskup u BiH, mons. dr. Tomo Vukšić sa vojnim kapelanima OS BiH i okolnim župnicima. Prilikom mise blagoslovljeni su kapelica bl. Alojzija Stepinca i novi oltar koji je donirao brigadni general Tomo Kolenda.

U svome obraćanju, Vojni biskup je govorio o svijetlom liku ovog hrvatskog blaženika i mučenika koji je obilježio hrvatsku historiju i historiju hrvatske Katoličke crkve.

Papa Ivan Pavao II., Alojzija Stepinca proglasio je blaženim prilikom posjete Republici Hrvatskoj, 3. oktobra 1998. godine u Marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.

Info- Ured katoličkog dušobrižništva

3 FOTO GALERIJA