Ured katoličkog dušobrižništva

26. redovni susret vojnih kapelana Bosne i Hercegovine

15.6.2015

Domaćin 26. redovnog susreta vojnih kapelana Bosne i Hercegovine bio je vojni kapelan u Kiseljaku don Jakov Pavlović, a susret je upriličen unutar kasarne „Mato Lučić – Maturica“.

Susret je započeo svetim misnim slavljem koje je predvodio vojni biskup u BiH msgr. dr. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju svih vojnih kapelana iz BiH. Na misnom slavlju je učestvovalo i šezdesetak vjernika – katolika, pripadnika OS BiH. U svojoj propovijedi, biskup se osvrnuo na misna čitanja koja su nas sve potakla da razmišljamo o „miru“. Biskup Vukšić je naglasio kako je mir Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, historiju i sve stvoreno. Naglasio je kako se i u našem vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobe s činjenicom da se u svijetu vode mnogi oružani sukobi. To je jedna vrsta trećeg svjetskog rata, naglasio je biskup Vukšić. Mnogi, u svemu ovome, vide svoje lične interese, od preprodavača oružja pa nadalje. U Evanđelju nas pozivaju i potiču Isusove riječi: „Blago mirotvorcima.“ Biskup je potaknuo na ozbiljnost Isusovih riječi, jer smo svi pozvani izgrađivati mir. A mir zahtjeva strpljenje, iskustvo, postojanost. Pozvani smo sijati mir svojim svagdanjim radom i zalaganjem, prožetim gestama služenja, bratstva, dijaloga i milosrđa.

Nakon svete mise, uslijedio je radni dio susreta koji je bio podijeljen u sedam tačaka: Čitanje i usvajanje zapisnika s 25. susreta vojnih kapelana održanog u Livnu, Biskupov izvještaj o pohodu „ad limina, Izvještaj o hodočašću u Lourdes, Izvještaj o učešću MO i OS BiH na pohodu pape Franje, Izvještaj o hodočašću u Rim. Zadnja tačka ovog susreta odnosila se na raznu tekuću tematiku i probleme. Za sljedeći susret vojnih kapelana određen je Tarčin, gdje će domaćin biti preč. Željko Čuturić, glavni kapelan i generalni vikar Vojne biskupije.

Info- Vojni ordinarijat