Edukacija

Pukovnik OS BiH uspješno okončao školovanje na Ratnoj školi u Parizu

21.7.2023

Pukovnik Oružanih snaga Edin Tarahija uspješno je završio školovanje na ratnoj školi francuskih oružanih snaga u Parizu u periodu septembar 2022. - juli 2023. godina.

Školovanje se realiziralo u skladu sa Planom bilateralne saradnje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Francuske.

Misija Ratne škole Oružanih snaga Republlike Francuske je da pripremi visoke oficire Oružanih snaga, uključujući pripadnike svih vidova, direkcija, rodova i službi, da uspješno razvijaju i provode odbrambenu i sigurnosnu politiku na strateškom nivou.

Ovu visoku školu pohađaju i pripadnici Generalne direkcije za naoružanje i pripadnici Žandarmerije, kao i ostali kadrovi koji se pripremaju za komandne i rukovodne dužnosti unutar sistema odbrane i sigurnosti, što uključuje i rad u okviru kombinovanih vidovskih i savezničkih komandi i štabova i  interministarskim organima.

Tokom jednogodišnjeg školovanja polaznici razvijaju profesionalne sposobnosti potrebne za obavljanje dužnosti sa visokim stepenom odgovornosti budućih lidera, te se pripremaju za suočavanje i snalaženje u rješavanju savremenih sigurnosnih izazova i mogućih ratnih sukoba širokih razmjera i brzog širenja.

Školovanje se odvija pod motom, polaznika ove škole i velikog lidera svog vremana kapetana de Gaula koje glasi „Pripremiti se za rat, znači pripremiti komandante“.

Pukovnik Edin Tarahija je pored stečene diplome na Ratnoj školi stekao i diplomu magistra na Univerzitetu Paris-Panthéon-Assas (Paris 2) - ISAD - „Odbrana i industrijska dinamika“.

Tokom školovanje polaznici učestvuju u svim društvenim događajima koje organizuje škola, kao što je, oživljavanje vatre nepoznatom vojniku pod Trijumfalnom kapijom, te na poziv predsjednika Francuske Republike prisustvuju obilježavanju Dana pobjede u II svjetskom ratu i 14. julu francuskom državnom prazniku.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA