Edukacija

Posjeta eksperata BILC-a i Maršal Centra STANAG timu OS BiH

27.2.2009

U periodu od 23 - 27. 02. 2009. godine, u radnoj posjeti Odjeljenju za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika OS BiH (u NATO-u poznatom kao „STANAG tim“) boravio je tim eksperata iz BILC-a (Ured za međunarodnu koordinaciju po pitanju stranih jezika) i Maršal Centra iz Garmišpartenkirhena.

U periodu od 23 - 27. 02. 2009. godine, u radnoj posjeti Odjeljenju za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika OS BiH (u NATO-u poznatom kao „STANAG tim“) boravio je tim eksperata iz BILC-a (Ured za međunarodnu koordinaciju po pitanju stranih jezika) i Maršal Centra iz Garmišpartenkirhena.Cilj ove posjete bio je da se izvrši finalna moderacija i revizija prvog bosansko-hercegovačkog STANAG testa koji je izradilo Odjeljenje za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika.

Koristeći prisustvo jezičkih eksperata iz BILC-a i Maršal Centra, STANAG tim je 26.02. organizovao jednodnevni seminar u Domu OS BiH na temu „STANAG 6001“. Seminaru su, pored 37 instruktora engleskog jezika iz sastava Odjeljenja za strane jezike KOiD-e, prisustvovali i nastavnici Britanskog Vijeća koji rade u Glavnim Centrima za učenje engleskog jezika (GC Sarajevo i GC Banjaluka) te predstavnici svih Uprava Zajedničkog štaba OS BiH ali i MO BiH, a predavači su bile g-đa Peggy Garza (SAD), g-đa Jana Vasilj-Begović (Kanada) i g-đa Mary Jo DiBiase (Italija).
27. 02. 2009. godine, u zgradi ZŠ OS BiH održana je prezentacija na temu „STANAG 6001“. U svom izlaganju, načelnik STANAG tima major Edin Bajramović, upoznao je prisutne o realizovanoj obuci pripadnika tima, kako u BiH tako i u inostranstvu, doniranoj opremi za potrebe STANAG tima ali i o budućim aktivnostima i planovima STANAG tima. Prezentaciji su, pored navedenih eksperata iz BILC-a prisustvovali: pomoćnik MO za personal Sead Muratović, načelnik ZŠ general-major Miladin Milojčić, zamjenik NZŠ za operacije general Rizvo Pleh, zamjenik NZŠ za resurse general Slavko Puljić te načelnici svih Uprava ZŠ OS BiH kao i Načelnik Odjeljenja za podršku ZŠ OS BiH.
Major Edin Bajramović je, kao aktivnost od posebne važnosti, izdvojio izradu dokumenta pod nazivom „Specifikacija testa poznavanja engleskog jezika (STANAG 6001)“. Ovim dokumentom je regulisan format BiH STANAG testa poznavanja engleskog jezika za sve četiri jezičke vještine (slušanje, govor, čitanje i pisanje) a isti je objavljen na oficijelnoj WEB stranici MO BiH kako bi se pripadnici OS i MO BiH mogli upoznati sa sadržajem iste, te na taj način pripremljeni pristupili polaganju testa STANAG 6001 planiranog u periodu od 02-04.06.2009.godine.

Pored redovnih aktivnosti na izradi testova, Odjeljenje je uz asistenciju Pravnog Odjeljenja ZŠ OS BiH angažovano i na izradi „Pravilnika o ocjenjivanju poznavanja stranih jezika“ i njegova izrada je u završnoj fazi. Po završetku, isti će biti objavljen na WEB stranici MO BiH.
U periodu od 08.do 15.03.2009.godine, svih pet pripadnika STANAG tima boraviće u Italiji gdje će se izvršiti pilotiranje BiH testa na oficirima italijanske vojske a sve troškove snosi Štab NATO-a u BiH i Republika Italija.
Važno je napomenuti da, izvršenim prvim testiranjem i izdavanjem prvih certifikata sa STANAG 6001 rezultatom, Bosna i Hercegovina ispunjava PRVI partnerski cilj (G 355-I) za ulazak BiH u NATO. Uzimajući u obzir period od formiranja STANAG tima, ovaj cilj će biti ispunjen u rekordnom roku.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: infobih@mod.gov.ba