Edukacija

Pilotiranje prvog BiH STANAG testa

16.3.2009

U periodu od 08 - 15. 03. 2009.godine, Odjeljenje za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika OS BiH (STANAG tim) se nalazilo u Italiji gdje su u Školi stranih jezika u Peruđi (Italian Army Language School) izvršili pilotiranje prvog BiH STANAG testa.

U periodu od 08 - 15. 03. 2009.godine, Odjeljenje za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika OS BiH (STANAG tim) se nalazilo u Italiji gdje su u Školi stranih jezika u Peruđi (Italian Army Language School) izvršili pilotiranje prvog BiH STANAG testa na populaciji od 61 oficira (ličnog čina major ili pukovnik) koji kao kandidati za komandno štabne škole moraju zadovoljiti nivo poznavanja engleskog jezika SLP 3333.
Prvog radnog dana (09.03.2009.godine) STANAG tim je primio Komandant škole brigadni general Augusto Staccioli. Tom prilikom Načelnik STANAG tima major Edin Bajramović se zahvalio Komandantu škole na saradnji i gostoprimstvu te mu uručio i prigodne poklone.
Tokom prva tri dana radnog boravka u Italiji, STANAG tim je pilotirao test u sve četiri jezičke vještine (čitanje, pisanje, slušanje i govor) te su započeli statističku obradu testa koja je nastavljena i po povratku u BiH.
Načelnik STANAG tima major Edin Bajramović i oficiri za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika major Bajo Rogan, major Dražen Malešević, kapetan Jasmin Sofić i poručnik Damir Zovo, izrazili su izuzetno zadovoljstvo rezultatima pilotiranja testa te potvrdili da će u periodu od 02. do 04.06.2009.godine biti sprovedeno prvo testiranje STANAG testom u Bosni i Hercegovini i time biti ispunjen prvi partnerski cilj (G-0355-I) za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.



U junu 2009.godine u Rimu će se održati konferencija BILC-a (Ureda za međunarodnu koordinaciju po pitanju stranih jezika) na kojoj će prisustvovati 27 zemalja članica NATO-a i zemlje članice PfP. Kako saznajemo, jedna od tema koje će biti obrađene na ovoj konferenciji je „Način formiranja i rad STANAG tima“ a kao najpozitivniji primjer navešće se STANAG tim Bosne i Hercegovine koji je uspostavio nove standarde u ovoj oblasti, počev od načina formiranja tima, sprovedene obuke članova tima, opreme neophodne za rad, te rekordne realizacije postavljenih rokova za svaku navedenu aktivnost, ali i izradu testa. Najvjerovatnije će na isti način u skoroj budućnosti biti formiran STANAG tim u Gruziji a STANAG tim iz OS BiH je ponudio svoju stručnu pomoć BILC-u prilikom realizacije ove aktivnosti. 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba