Edukacija

Prezentacija tehnoloških dostignuća

24.4.2009

Pripadnici Centra za mirovne operacije - PSOTC su dana 23.04.2009.godine u prostorijama Centra u kampu „Butmir“ organizovali prezentaciju tehnoloških dostignuća.

Pripadnici Centra za mirovne operacije - PSOTC su dana 23.04.2009.godine u prostorijama Centra u kampu „Butmir“ organizovali prezentaciju tehnoloških dostignuća.

Prezentaciju su izveli predstavnici međunarodne komapanije Systematic. Ova kompanija se bavi izradom softverskih sistema a između ostalog prisutni su i na polju odbrambene industrije. Prezentacija je obuhvatala sisteme za upravljanje bojnim poljem i to:

  • SitaWare HQ – sistem za upravljanje bojnim poljem u komandama ranga brigada/divizija
  • SitaWare Battle Managment – mobilni taktički sistem K2
  • SitaWare Track Server – sistem za prenos podataka na daljinu
  • SitaWare Dismount – individualni taktički sistem
     

Sistemi koji su prezentovani već su testirani u stvarnim uslovima i nalaze se kao sastavni dio opreme u oružanim snagama zemalja NATO saveza. Mogućnosti koje ti sistemi pružaju, posebno na polju komandovanja i kontrole jedinicama u „skoro stvarnom“ vremenu su velike.
Ovoj prezentaciji tehnoloških dostignuća na polju odbrambene industrije prisustvovali su komandant OK OS BiH sa zamjenicima, načelnicima odelenja komande OK OS BiH te komandanti potčinjenih jedinica OK OS BiH.
Stručno usavršavanje je obaveza svakog vojnog profesionalca a tehnološka dostignuća i njihova primjena u praksi su neminovnost u informatičkom dobu u kom se nalazimo. Poznavanje ovih dostignuća je i u funkciji kompatibilnosti OS BiH sa drugim tehnološki naprednijim oružanim snagama svijeta.

Na kraju prezentacije zaključeno je da su ovakvi događaji u funkciji proširivanja znanja pripadnika OS BiH a komandant PSOTC je nagovjestio organizaciju sličnih događaja.