Edukacija

Polaganje ispita za sticanje diplome o poznavanju grčkog jezika

15.5.2009

Na području Bosne i Hercegovine postoje dva centra za učenje grčkog jezika čiju opremu je doniralo Ministarstvo odbrane Grčke. Jedan centar se nalazi u Sarajevu, u zgradi Zajedničkih institucija, a drugi u Banjaluci.

Na području Bosne i Hercegovine postoje dva centra za učenje grčkog jezika čiju opremu je doniralo Ministarstvo odbrane Grčke. Jedan centar se nalazi u Sarajevu, u zgradi Zajedničkih institucija, a drugi u Banjaluci. Trenutno su u oba centra u toku pripreme za polaganje ispita za sticanje diplome o stepenu poznavanja grčkog jezika.. Pripreme su nastavak održanih i završenih kurseva, gdje se svima onima koji su uspješno savladali planirano gradivo, pruža mogućnost da dobiju diplomu, zavisno od toga koji od tri stepena poznavanja grčkog jezika su završili i, možda i nastave vojno usavršavanje u Grčkoj. Diploma ima važnost i civilnog dokumenta.

Inače, po riječima instruktora grčkog jezika, kapetana Dalibora Anđića, Centar u Banjaluci funkcionira od decembra 2001. godine i kroz njega je dosad prošlo 6 generacija, a uspješno završilo kurs 77 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Kurs grčkog jezika traje 15 mjeseci, isti je podjeljen u tri cjeline odnosno stepena. Također se po ukazanoj potrebi organizuju kursevi obnavljanja odnosno kondiciranja u trajanju od po dva mjeseca. Za polaznike kursa koji su uspješno završili kurs, u dva navrata su organizirane edukativne ekskurzije u Grčku.
Bitno je navesti da je 28 svršenih polaznika kursa imalo priliku da se vojno-stručno usavršava u Republici Grčkoj po NATO standardima na svim nivoima vojnog obrazovanja. Konkretno, to su: Vojna akademija (ΣΣΕ), Kurs za komandante diviziona, Komandno-štabna škola (ΣΔΙΕΠ), Ratna škola (ΑΔΙΣΠΟ) i Škola nacionalne odbrane (ΣΕΘΑ), kao najviši stepen vojnog obrazovanja po NATO standardima.

Osim osnovnog cilja ovog kursa, savladavanja grčkog jezika i mogućnosti nastavka školovanja, jedan od ciljeva je i približiti Grčku, kao članicu NATO-a, pripadnicima OS BiH.
Do sada su polaznici radi verificiranja svog znanja grčkog jezika morali ići u Beograd, a od ove godine ti ispiti se polažu u Sarajevu. Za ovaj ispitni rok pripreme traju do 8. maja, dok je polaganje zakazano za 13. i 14. maj, i iz OS BiH je planirano da ispitu pristupi 15 kandidata. U ta dva dana, istovremeno, u svim centrima za učenje grčkog jezika širom svjeta, obavlja se polaganje ispita. Za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine polaganje je besplatno, a, zavisno od završenog stepena, mogu da polažu tzv. alfa, beta, gama ili delta nivo. Polaznici koji uspješno polože delta nivo dobijaju certifikat profesora grčkog jezika i mogu predavati grčki jezik van matične zemlje.
Po završetku rada s ovom skupinom pripadnika OS BiH, u Banjaluci slijede pripreme za prijem nove generacije polaznika na osnovni kurs, što je planirano za 15. septembar ove godine..

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba