Edukacija

Školovanje i usavršavanje pripadnika MO i OS BiH u zemlji i inozemstvu

1.4.2009

Ministarstvo odbrane BiH definiralo je obaveze i odgovornosti prema sistemu obu ke i školovanja i iste unijelo u Plan i program rada MO BiH za 2009. godinu. Planirane aktivnosti u ovom domenu podrazumijevaju rad na stalnom razvijanju sistema obuke i edukacije u MO BiH i OS BiH

Ministarstvo odbrane BiH definiralo je obaveze i odgovornosti prema sistemu obu ke i školovanja i iste unijelo u Plan i program rada MO BiH za 2009. godinu. Planirane aktivnosti u ovom domenu podrazumijevaju rad na stalnom razvijanju sistema obuke i edukacije u MO BiH i OS BiH, s ciljem povezivanja ovog sistema sa sistemom upravljanja karijerom i profesionalnim razvojem.
U prva tri mjeseca ove godine, Ministarstvo odbrane BiH, putem Sektora za upravljanje personalom, odnosno Odsjeka za obuku i školovanje, na razne vidove obuke i školovanja u zemlji i inozemstvu, uputilo je značajan broj pripadnika MO i OS BiH. Najvažniji od njih su:
- IMET- program vojne pomoći u vojnoj obuci na koji je upućeno 6 pripadnika OS BiH u SAD.
- M2M- u Programu pomoći vojska vojsci koji se odnosi na saradnju BiH i SAD održano je 5 seminara u zemlji na kojima je učestvovalo 152 pripadnika OS BiH.
- U NATO školu u Garmish-Partenkirhenu vezano za sigurnosne studije, Program studija o terorizmu i sigurnosti, viši izvršni seminar, Program naprednih sigurnosnih studija upućena su tri pripadnika OS BiH.
- Trenutno je potpisano 19 sporazuma o bilateralnoj saradnji, a 15 je u toku potpisivanja na kojima je do sada učestvovalo 68 državnih službenika i pripadnika OS BiH, kako u zemlji tako i inozemstvu, po principu jedna aktivnost u zemlji a druga u inozemstvu.
- NATO i PfP aktivnosti (PARP, IPP, PG, EAWP)
u proteklom razdoblju bilo je 25 događaja sa 112 polaznika, 79 u zemlji i 33 u inozemstvu, od čega 26 državnih službenika i 86 pripadnika OS BiH.
- Učenje stranih jezika francuski (10), njemački (10), turski (15) i grčki jezik (24), a prioritetno engleskog jezika (318 polaznika različitog nivoa znanja) i razvoj STANAG tima (7 instruktora), čija je zadaća utvrđivanje nivoa poznavanja istog. Prvo testiranje bit će zakazano za šesti mjesec ove godine.
U saradnji sa Agencijom za državnu službu vršena je edukacija državnih službeni ka kroz utvrđene modele obuke, radioionice i seminare, vezano za Javne nabavke i upravljanje promjenama. Na ovim vidovima obuke učestvovalo je 15 rukovodećih i državnih službenika. U saradnji sa Misijom OSCE u Sarajevu organizirana su tri seminara iz oblasti sigurnosne politike sa 12 polaznika u Bosni i Hercegovini i tri aktivnosti iz iste oblasti u inozemstvu sa 13 polaznika.

PSOTC Butmir - Na obuci koja se provodi u Sarajevu nalazi se deveta klasa sa 25 pripadnika OS BiH.
- Warshaw iniciative Fond – u saradnji sa UCOM organiziran je seminar vezan za informiranje u Sarajevu sa 20 polaznika, jedan simpozij sa dva polaznika u inozemstvu i pet konferencija na koji ma je učestvovalo 6 oficira.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba