Edukacija

Završen kurs informatike u organizaciji 6.pješadijske brigade OS BiH

24.11.2009

U periodu od 09 - 20. novembra, vod veze 6. pješadijske brigade, u ograničenim uslovima i sa skromnom informatičkom opremom, u potpunosti je realizovao osnovni i napredni kurs informatike i odgovorio postavljenom zadatku definisanim Godišnjim planom obuke 6. pješadijske brigade.

U periodu od 09 - 20. novembra, vod veze 6. pješadijske brigade, u ograničenim uslovima i sa skromnom informatičkom opremom, u potpunosti je realizovao osnovni i napredni kurs informatike i odgovorio postavljenom zadatku definisanim Godišnjim planom obuke 6. pješadijske brigade. Kao potvrda navedenog je jasno definisani nastavni plan i program dvosedmičnog kursa, izbor izvođača nastave koji u potpunosti vlada sa tematikom i sama zainteresovanost polaznika. U razgovoru sa komandirom jedinice kapetanom Rasimom Ćenanovićem naglašen je značaj i potreba ovakvog osposobljavanja pripadnika u informatičkoj karijeri. Ovo je bila i prilika da pripadnici voda veze dokažu sposobnost u organizovanju i izvođenju ovakvog oblika edukacije.

Kada je u pitanju organizacija kursa, isti je koncipiran u dvije faze. U prvoj, polaznici su izučavali historijat i osnove operativnog sistema XP, obziorm da se isti koristi u korespondenciji OSBiH, zatim obrada word, power point i excel office paketa. Potvrda usvojenog znanja iz prvog dijela kursa je realizovani test u kojem su polaznici pokazali zavidne rezultate.
U drugoj fazi, napredni kurs, polaznici su kroz praktičan rad usvajali informacije iz oblasti podešavanja i umrežavanja računara u jedinstvenu mrežu intranet. To je bila prilika da polaznici naprave iskorak u informatičkom znanju i savladaju osnove rada u mreži i rada na intranetu.
Stariji vodnik Mirecki Marko koji je bio i realizator navedenog kursa, zadovoljan je interesovanjem polaznika i ostvarenim rezultatima, te je naglasio potrebu formiranja stalnog kabineta za informatiku kako bi pripadnici brigade imali kontinuitet u informatičkom razvoju. Kao dokaz uspješno realizovanog kursa dodijeljeni su interni certifikati o završenom kursu informatike. Ukupno, u ovom ciklusu kursiranje je prošlo 11 polaznika iz svih jedinica 6.pbr.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba