Obuke u zemlji i inostranstvu

Obuka izviđačkih jedinica na brzim i mirnim vodama

10.8.2023

Pripadnici izviđačkih jedinica 5. i 6. pješadijske brigade i pripadnici inžinjerijskog bataljona Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH su, nakon uspješne zajedničke obuke i priprema, od 7. do 11. augusta na rijeci Uni u Bihaću izveli pokaznu vježbu na mirnim i brzim vodama.

Cilj obuke koju su realizovali pripdanici Oružanih snaga BiH je da se unaprijedi osposobljenost i obučenost u izvršavanju specifičnih zadataka na vodi.

Tokom obuke težište je bilo na podizanju nivoa osposobljenosti te obuci novoprimljenih lica u profesionalnu vojnu službu u OS BiH, koja su raspoređena u sastav izviđačkih jedinica OS BiH.

Tokom praktičnog dijela obuke, jedinice su obišli komandanti 5. i 6. pješadijske brigade, brigadiri Emir Kliko i Radovan Jović sa saradnicima.

Oni su svim učesnicima čestitali na uspješno izvedenoj obuci, te naglasili značaj izgradnje kolektiva, dobre obučenosti i opremljenosti jedinica, jer samo takve jedinice mogu uspješno odgovoriti svim zadacima koji se pred njih postave.

Realizacijom praktičnog dijela obuke na vodi, pripadnici OS BiH su još jednom potvrdili spremnost i osposobljenost da, u skladu sa misijom i propisanim procedurama OS BiH, pravovremeno pruže pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, sa ciljem spašavanja ugroženog stanovništva i materijalnih dobara.

Info – 6. pbr.

10 FOTO GALERIJA