Obuke u zemlji i inostranstvu

Kvalifikacijska bojeva gađanja

14.4.2011

Na putu jedinica do rotacije, jedna od kvalifikacijskih kapija je kvalifikaciono bojevo gađanje (KBG). Nizom pripremnih radnji, počevši od namjere Komandanta jedinice do samog gađanja, u okviru te aktivnosti postoje tri koraka.

Na putu jedinica do rotacije, jedna od kvalifikacijskih kapija je kvalifikaciono bojevo gađanje (KBG). Nizom pripremnih radnji, počevši od namjere Komandanta jedinice do samog gađanja, u okviru te aktivnosti postoje tri koraka. Komandanti jedinica u rotaciji određuju koju vrstu oruđa će upotrijebiti da bi izvršili datu misiju, a sve radnje se izvode u prisustvu i uz pomoć instruktora iz sastava Odsjeka za kondiciranje bojevog gađanja, jedinice Komande za obuku i doktrinu, koji su ujedno i ocjenjivači.
Prije samog gađanja instruktori izvrše dvije posjete jedinici s ciljem pripreme posada, testiranja i provjere posade i oruđa, odnosno adekvatne pripreme i stvaranja uslova za pristupanje KBG-u. Pri tome se vrši procjena rada jedinice u praktičnim i normiranim radnjama, provjerava ispravnost oruđa i izdaje certifikat o ispravnosti oruđa.

Gađanje traje pet dana, a izvodi se u Centru za borbenu obuku. Ukoliko prilikom realizacije ovog zadatka pripadnici jedinice zadovolje postavljene standarde, jedinica dobija dozvolu za izvođenje rotacije, što je svakako jedan od težišnih zadataka jedinice kao kolektiva u kalendarskoj godini.

Trenutno je na poligonu Centra za borbenu obuku 1/6. pbr, dok je 1/5. pbr KBG realizirao u martu, a za 1/4. pbr kvalifikacijsko bojevo gađanje je planirano za period 23-27 . maja ove godine. Istovremeno, prva ovogodišnja rotacija planirana je za prvu sedmicu maja.

Info- Komanda za podršku