Obuke u zemlji i inostranstvu

Seminar na temu: „Upravljanje obukom u OS BiH“

18.2.2010

Dana 17 i 18. februara 2010. godine Komanda 6.pješadijske brigade u kasarni „Kozara“ bila je domaćin seminara na temu: „Upravljanje obukom u OS BiH.“ Učesnici seminara bili su predstavnici Komande obuke i doktrine, a predavači su bili predstavnici savjetodavnog tima NATO štaba iz Sarajeva.

Dana 17 i 18. februara 2010. godine Komanda 6.pješadijske brigade u kasarni „Kozara“ bila je domaćin seminara na temu: „Upravljanje obukom u OS BiH.“
Učesnici seminara bili su predstavnici Komande obuke i doktrine, a predavači su bili predstavnici savjetodavnog tima NATO štaba iz Sarajeva.

Polaznici seminara su bili štapski oficiri, komandiri osnovnih jedinica, te glavni podoficiri nivoa bataljon/brigada iz sastava 6.pješadijske brigade i 6.logističkog bataljona. U svojstvu domaćina ispred Komande brigade u uvodnom dijelu prisutnima se obratio major Bajić Željo koji je naglasio značaj ovakvog oblika obuke koji za cilj ima standardizaciju planiranja obuke na navedenim nivoima, te da je ovo svakako jedinstvena prilika da se od kompetentnih čuje kako treba da funkcioniše obuka u OS BiH.

Kroz izlaganje predavača pukovnika Saše Popovića, majora Ismeta Rizve i Nikole Ištuka iz KoiD- a prisutni personal upoznao se sa osnovnim elementima planiranja i upravljanja obukom u dvosmjernom pravcu, od jednice nivoa bataljona i naviše i obrnuto. Ovakav način upravljanja obukom takođe detaljno razmatra i resurse sa kojima jedinica raspolaže u cilju efikasnog provođenja planova pretočenih u praksi.
Ovakav oblik obuke prvenstveno je imao za cilj da kroz interaktivni metod izlaganja upotpuni eventualne nedoumice i proširi postojeća znanja kod slušalaca u procesu planiranja i upravljanja obukom.

Uspješno provedena obuka potvrđena je drugog dana tokom izvođenja obuke od strane predstavnika NATO-a, s obzirom da su pristune starješine aktivno učestvovale u delegiranju niza pitanja iz obuke na koje su dobili konkretne odgovore.

Kontakt: info_6pbr@js.mod.gov.ba