Obuke u zemlji i inostranstvu

STANAG tim Oružanih snaga BiH testirao pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore

13.5.2010

U periodu od 10. do 14.05.2010.godine, Odjeljenje za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika Uprave za personal Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (STANAG tim) u sastavu: major Edin Bajramović – načelnik Odjeljenja, major Dražen Malešević, major Bajo Rogan, kapetan Jasmin Sofić i poručnik Damir Zovo vrše testiranje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u poznavanju engleskog jezika.

U periodu od 10. do 14.05.2010.godine, Odjeljenje za ocjenjivanje poznavanja stranih jezika Uprave za personal Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (STANAG tim) u sastavu: major Edin Bajramović – načelnik Odjeljenja, major Dražen Malešević, major Bajo Rogan, kapetan Jasmin Sofić i poručnik Damir Zovo vrše testiranje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u poznavanju engleskog jezika. Testiranje se izvodi testom „BiH STANAG 6001“ a realizuje se u Centru za obuku Vojske Crne Gore u Danilovgradu. Ovo je već drugo testiranje koje STANAG tim OS BiH sprovodi u Crnoj Gori, a aktivnost je u sklopu bilateralne saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Testiranju je pristupilo ukupno 30 vojnih lica koja su prethodno testirana testom ALCPT nakon čega je MO Crne Gore napravilo selekciju kandidata za testiranje testom „BiH STANAG 6001“.

Za MO i Vojsku Crne Gore ovo predstavlja veliku pomoć s obzirom da u svome sastavu nemaju STANAG tim a neophodno je da određen broj pripadnika bude certificiran u skladu sa STANAG 6001.

Pored navedenog testiranja poznavanja engleskog jezika, pripadnici Mobilog trening tima iz Centra za mirovne operacije (PSOTC) u sastavu: major Ismet Kadić – vođa tima, major Robert Beljan i major Esad Halilović, te njihov kolega iz njemačkih oružanih snaga pukovnik Klaus Seidel, izvode štabnu obuku sa pripadnicima Vojske Crne Gore u periodu od 10. do 20.05.2010. godine. Težište obuke PSOTC-a je predstavljanje NATO kompatabilnog procesa donošenja vojnih odluka na taktičkom nivou.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore izrazili su veliku zahvalnost za ova dva projekta pomoći Oružanih snaga BiH Vojsci Crne Gore te su izrazili želju za nastavak ovakvih vidova pomoći Vojsci Crne Gore.

info – Mobil trening tim PSOTC