Obuke u zemlji i inostranstvu

Zajednička pješadijska obuka pripadnika Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Maryland

3.7.2013

Za Nacionalnu gardu Marylanda i Oružane snage Bosne i Hercegovine 2013. godina predstavlja desetu godišnjicu veoma uspješne i bliske saradnje. U mjesecu junu ove godine pripadnici 1. bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH prošli su petnaestodnevnu obuku sa A Co/175. Pješadijske regimente Nacionalne garde Marylanda u Davis Camp-u na vojnom poligonu Fort A.P. Hill u Virdžiniji.

Zajednička obuka pripadnika OS BiH i Nacionalne garde Marylanda imala je za cilj blisko upoznavanje odnosno kroz zajedničke vojne terenske vježbe spajanje i usaglašavanje taktika, tehnika i procedura.

Upravo je kvalitet pješadijske obuke jedna od važnih mjera za sposobnost i spremnost oružanih snaga. Kada se obuka izvodi na vlastitom terenu ona je veoma korisna ali kada se izvode zajedničke vojne obuke na nepoznatnim terenima i sa pripadnicima i jedinicama drugih oružanih snaga onda je obuka pravi izazov koji konačno rezultira stvarnom ocjenom spremnosti i sposobnosti onih koji je čine. U takvoj situaciji su bili i pripadnici pješadijskog tima OS BiH. Njihova obuka u Marylandu je izuzetno korisna, pokazala se usklađenom a vojnici su zaista bili maksimalno motivirani što proističe iz svih interesantnih vojničkih izazova koji su postavljani pred njih, kako tokom priprema tako i tokom samog izvođenja.

Kapetan Dave Engelman, instruktor:

„Ovo je odlično iskustvo za obje zemlje. Bosanskohercegovački vojnici su izuzetno zainteresovani i veoma motivisani za zajedničku obuku i rad, maksimalno se trude. Definitivno se potvrđuje da radimo po istim priručnicima i da su procedure koje radimo recimo na tačkama prolaza te ciljnim tačkama i objektima koje zauzimamo gotovo potpuno iste. Nadam se da će još vojnika OS BiH imati priliku biti ovdje na obuci takođe se nadam da će vojnici Nacionalne garde Maryland imati prilike proći zajedničku obuku u BiH.“

Zajednička vojna obuka sa pripadnicima Nacionalne garde Maryanda izuzetno je važna za pripadnike OS BiH prije svega jer tim OS BiH uglavnom čine novoprimljeni vojnici koji upravo ovdje i u ovakvim okolnostima imaju priliku doživjeti nešto sasvim vojnički realno i izazovno. Uz fantastične uslove za trening na vojnom poligonu Fort A. P. Hill koji ima preko 30 uređenih strelišta, instruktori Nacionalne garde Maryland uspjeli su iz pripadnika OS BiH izvući ono najbolje, naravno čemu je mnogo doprinijela i njihova motivacija. Obuka je započela je upucavanjem i vježbama na ličnom naoružanju, lansera raketa, nuliranjem, prolazom 6 tački ručnih bombi tj. bacanje 'živih' bombi, te svakodnevnim fizičkim pripremama sa i bez vojne opreme (trčanje 2, 3 i 5 milja).

Na kvalifikacijskom gađanju za sve pripadnike zajedničkog bataljona Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga BiH na obuci na SAW 249 (Squad Assault Weapon – SAW) samo pet pripadnika je prošlo kvalifikacije, od tih pet prvi se kvalifikovao kaplar Dino Muslić. Iako je ovo prvi put da se vojnici OS BiH susreću sa ovakvom vrstom naoružanja kaplar Dino Muslić je na kvalifikacijskom gađanju iz SAW imao najbolji rezultat u cijelom bataljonu, a najveću ocjenu experta dobio je i na obuci bacanja bombi. Uprkos tome što se pripadnici OS BiH prvi put se sreću sa ovim naoružanjem američke vojske kaplar Muslić uspio se kvalifikovati prvi, te do kraja zadržati najbolji rezultat.

Kaplar Dino Muslić, pripadnik OS BiH:

„Veliko je zadovoljstvo učestvovati na ovakvoj obuci, mnogo novih znanja smo stekli, bilo je i naporno i zabavno i interesantno. Vojnički poziv zahtjeva mnogo odricanja, mnogo treninga, timski rad tako da sam se ovdje jednostavno pronašao. U OS BiH primljen sam nakon uspješno završene obuke I klase kandidata na obuci i s obzirom na sva ta moja već stečena iskustva kroz obuku u Pazariću te kasnije kroz raspored u 5. pbr mogu reći da kada bi se naša oprema poboljšala i kada bi se poboljšali uslovi za obuku kao ovi koje nam je pružila Nacionalna garda Maryland mislim da bi i naša obuka mogla biti jednako dobra kao i ova. Od svega što smo radili ovdje za mene kao svoj naveći izazov izdvojio bih gađanje iz snajpera – to je bilo zaista jedno posebno iskustvo koje nisam imao prilike steći tokom obuke u OS BiH.

Svojim bi kolegama poručio da se maksimalno uključe u obuku jer ona nam je osnov svega i naravno da se mnogo trude da u svakom trenutku budu najbolji, da utiču kako na svoje vojnike, tako i na druge jer smo jednako dobri i možemo odgovoriti svim izazovima. Mi smo ovdje pokazali da možemo ići u ukorak sa pripadnicima Nacionalne garde Maryland. Sretan sam što sam ovdje i što sam imao priliku sve ovo proći, nevjerovano iskustvo za mene.

Moram istaći da su instruktori Nacionalne garde izuzetni, odlično su nas prihvatili, mnogo rade s nama i mi koristimo svaki trenutak da nešto naučimo a oni koriste svaki trenutak da nam nešto objasne, pokažu. Naravno tu je za naš uspjeh bilo ključno i naše znanje engleskog jezika.“

Najinteresantniji dio priče o ovoj jedinici OS BiH i njihovoj obuci u Marylandu čine upravo njeni pripadnici. Prvi put u historiji vojne obuke Nacionalne garde Maryland pješadijsku obuku prolazila je i jedna žena, pripadnica Oružanih snaga BiH. Vojnik Ajla Jušić pripadnica je 1. bataljona 5. pbr i o njoj njene kolege imaju samo riječi najiskrenijih pohvala, veoma su ponosni na nju jer je uspješno izvršavala sve postavljene zadatke. Iz tih vojničkih, kolegijalnih priča mogla se jasno osjetiti i bliskost ovog tima koji je, čini mi se, 'glavnim krivcem' njihove motivacije za uspjehom ove obuke.

Vojnik Ajla Jušić, pripadnica OS BiH:

„Kada sam se pojavila na obuci niko nije znao šta tačno ja radim na obuci, bili smo zbunjeni. Kada sam rekla da sam pješadinac, da sam tu da radim obuku s njima, čudno su me gledali, poslije toga tokom obuke često sam ih uhvatila kako me posmatraju, da li stižem, da li radim što i oni radi, pitali su me da li sam dobro, da li se osjećam dobro, da li ja to mogu ..... i nakon nekog vremena kada su vidjeli da sve to ide bez poteškoća prestali su da pitaju, da se okreću, da prate šta radim, što je jako pozitivna stvar za jednu žena koja može da parira sa njima u gađanju, trčanju, tokom cijele obuke.

Sve komande, naređenja, procedure koje radimo ovdje i u bataljonu u Zenici su ili iste ili jako slične, počevši od tjelesnog vježbanja – na isti način se izvode sve procedure do drugih oblika obuke. Ono što je velika prednost pripadnika Nacionalne garde Marylanda u odnosu na nas jeste što su mnogo bolje opremljeni, kao na primjer za obuku u šumama jer imaju svu opremu koja prati njihove zahtjeve obuke. U ostalim segmentima razlike su veoma male i zbog toga se mi uspjevamo veoma lako prilagoditi njihovim zahtjevima.

Moja motivacija leži u mom timu, ako sve moje kolege mogu da nešto izvedu za mene važi pravilo “što mogu oni – moram i ja“, tako da me oni motivišu da uspjevam u svim našim izazovima, oni su mi najveća podrška ovdje. Pored toga kada vidim da se naše kolege iz Nacionalne garde odnose s punim poštovanjem prema svakom mom poduhvatu i da me svaki put nagrađuju i pohvaljuju za ono što uradim to me dodatno motiviše da nastavim.“

Osim vojničke obuke, engleski jezik je takođe veoma važan faktor integracije. Tokom samih priprema za dolazak u Maryland svi pripadnici su završili dodatno kondiciranje engleskog jezika o čemu govori i činjenica da je cijela grupa uspješno položila i zadate testove engleskog jezika.

Ova zajednička vojna obuka ostat će zapamćena po izuzetnoj motivaciji svih pripadnika koji su u njoj učestvovali, po uspješnoj završnici, po novoprimljenim vojnicima Oružanih snaga BiH koji se prvi put susreću sa ovim oblikom vojne edukacije u stranom okruženju, sa novim kolegama, i na novoj, drugačijoj vojnoj opremi i naoružanju čime stiču nove oblike vojnih iskustava – jer upravo su njihova edukacija i iskustva, te njihovi uspjesi kritično važni i za perspektivu i za reputaciju Oružanih snaga BiH.

6 FOTO GALERIJA