Obuke u zemlji i inostranstvu

Savjetodavna posjeta NATO tima za ocjenjivanje jedinica Oružanih snaga BiH po Konceptu operativne sposobnosti (OCC E&F / SEL-1)

27.1.2014

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić predvodio je delegaciju OS BiH koja je u Domu OS BiH u Sarajevu, od 20-23.januara 2014. godine sa predstavnicima NATO tima Združene komande iz Napulja (JFC Naples) uspješno realizirala Savjetodavnu posjetu za ocjenjivanje jedinice OS BiH deklarirane po Konceptu operativne sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F) za razinu SEL-1.

Nakon uspješno završene posjete predstavnici OS BiH i NATO tima kosnstatirali su da su OS spremne za predstojeće ocjenjivanje jedinice 4. pbr deklarirane po OCC E&F konceptu koja će se realizirati u maju 2014. godine. Takođe, tokom posjete predstavnici OS BiH i NATO tima potpisali su dokument koji definira obostrane obaveze učesnika za predstojeće ocjenjivanje deklarirane jedinice. 


Koncept operativnih sposobnosti i ocjenjivanja OS je kompleksan program i obuhvaća nekoliko radnih nivoa. BiH je kao članica Partnerstva za mir, deklarirala svoje jedinice u NATO bazen Zajedničkih snaga spremnosti (Pool of Forces and Capabilities), dok se kroz evaluacije (Evaluation&Feedback) posebna pažnja obraća na kapacitete jedinice, njihove standarde, obučenost, interoperabilnost i sposobnost da zajednički rade u sklopu multinacionalnih jedinica u NATO vođenim operacijama.

info – ZŠ OS BiH