Vježbe u zemlji i inostranstvu

Pripadnici OS BiH učestvovali na vojnoj vježbi i ocjenjivanju jedinica OS Švedske

30.5.2014

Na osnovu Odluke Ministra odbrane BiH i prethodno dogovorene saradnje između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Švedske uz posredstvo NATO Vrhovne komande za Europu (SHAPE) a u okviru programa „Koncept operativnih sposobnosti, ocjenjivanje i povratne informacije“ (OCC E&F), na vojnoj vježbi i samoocjenjivanju nivoa 2 (SEL 2) jedinica OS Švedske, učestvovali su pukovnik Rade Simić iz Ministarstva odbrane BiH u ulozi ocjenjivača i pukovnik Edin Fako koji trenutno obavlja dužnost vojnog predstavnika u združenoj NATO komandi u Brunsumu u ulozi starijeg kontrolora (senior monitor).

Vježba „Sydstorm“ održana je u vremenu od 25. do 28. maja u pokrajini Skåne a na istoj su učestvovali mehanizovani pješadijski bataljon, logistički bataljon i inžinjerijska četa uz podršku helikopterskih jedinica sa oko 2.800 vojnika i oko 200 borbenih i transportnih vozila. Vježba se izvodi u svrhu priprema navedenih jedinica za učešće u NATO snagama za odgovor (NRF) i Borbenu grupu EU (EUBG).

Kao što je rečeno na početku, na osnovu bilateralne saradnje, Švedske OS će uputiti jednog do dva ocjenjivača koji će učestvovati na ocjenjivanju jedinica nivoa 2 (NEL 2) OS BiH, pješadijske čete i voda za uništavanje NUS, koje je planirano za septembar ove godine.