Vježbe u zemlji i inostranstvu

Pripadnici pješadijskog voda iz sastava 1/6. pbr na vježbi „Platinasti vuk 16“

27.5.2016

Pripadnici pješadijskog voda iz sastava 1/6. pbr su od 09.05. do 20.05.2016. godine učestvovali na međunarodnoj vojnoj vježbi „Platinasti vuk 16“, u bazi Jug pored Vranja u Srbiji. Na vježbi je učestvovalo oko 300 vojnika iz 7 država.

Cilj vježbe „Platinasti vuk 16“ bio je unapređenje interoperabilnosti i razumijevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou i obuka jedinica za realizaciju zadataka u operacijama podrške miru. Pored toga, vojnici su obučavani za rad sa civilnim strukturama i za rad sa medijima u multinacionalnom okruženju. Pripadnici 1/6. pbr su zajedno sa kolegama iz vojski Srbije, Bugarske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Crne Gore, prvo u pripremi, a poslednja tri dana i praktično, uspješno realizovali teme iz oblasti „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama“ prema različitim sadržajima. Među njima su pružanje prve pomoći, postupak sa improvizovanim eksplozivnim napravama, obuka na simulatoru virtuelnog borbenog prostora, kontrola masovnog okupljanja, civilno-vojna saradnja, pravo u oružanim konfliktima, odnosi s javnošću kao i mogućnosti nesmrtonosnog oružja.

Na Danu za istaknute zvanice bili su prisutni i komandant 6. pješadijske brigade brigadni general Radovan Ilić i načelnik S-3 ove brigade brigadir Dževad Aščić.

Info: 6. pbr

5 FOTO GALERIJA