Vježbe u zemlji i inostranstvu

Uspješno završeno оcjenjivanje jedinice OS BiH po NATO konceptu operativne sposobnosti - SEL-2

22.6.2016

U cilju provjere operativne sposobnosti jedinica Oružanih snaga BiH za provođenje NATO vođenih operacija, na poligonu „Manjača“ od 13. do 17. juna 2016. godine je u okviru vježbe „Dinamičan odgovor 16-4“ uspješno realizirano ocjenjivanje deklarisane jedinice, Prvog pješadijskog bataljona Četvrte pješadijske brigade, po NATO konceptu operativnih sposobnosti.

Koncept operativnih sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija (Operatinal Capability Concept Evaluation & Feedback - OCC E&F) Oružanih snaga BiH je kompleksan program i obuhvata nekoliko radnih nivoa. Bosna i Hercegovina je, kao članica Partnerstva za mir, deklarisala svoje jedinice u NATO bazen Zajedničkih snaga spremnosti (Pool of Forces and Capabilities), dok se kroz evaluacije (Evaluation & Feedback) posebna pažnja obraća na kapacitete jedinice, njihove standarde, obučenost, interoperabilnost i sposobnost da zajednički rade u okviru multinacionalnih jedinica u NATO vođenim operacijama.

Jedan od često primjenjivanih načina ocjenjivanja borbene spremnosti deklarisanih kopnenih snaga je ocjenjivanje po programu „Ocjenjivanje borbene spremnosti“ – CREVAL, a sve jedinice deklarisane za NATO vođene operacije prolaze složen integracijski proces.

Tako je u okviru vježbe „Dinamičan odgovor 16-4“ od 13. do 17. juna 2016. godine na poligonu OS BiH „Manjača“, kod Banjaluke, po OCC E&F konceptu uspješno realizirano ocjenjivanje SEL-2 (self evaluation level) deklarisane jedinice, Prve pješadijske čete Prvog pješadijskog bataljona Četvrte pješadijske brigade.

SEL-2 je treća stepenica u ciklusu koji traje nekoliko godina. Obaveza svih zemalja, koje apliciraju za članstvo u NATO, je da prođu kroz taj ciklus, odnosno da imaju jedinicu spremnu za provođenje NATO vođenih operacija. Sistem ocjenjivanja po nazivu 'SEL-2' podrazumijeva nacionalno ocjenjivanje, nivoa ocjenjivača iz OS BiH uz nadzor NATO monitoring tima Združene komande iz Napulja (JFC).

Ocjenjivanje je imalo za cilj da se izvrši provjera i ocjena operativne sposobnosti deklarisane jedinice, odnosno da u realnom vremenu uvježbavaju tehnike i procedure koje se odnose na eventuelno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju interoperabilnosti OS BiH s NATO-om.

Također, ocjenjivanje je realizirano u skladu sa ček listima kroz provjeru borbene spremnosti jedinice, a provodilo se kroz nekoliko oblasti: dokumentacija, pripreme, komandovanje i nadzor (C2), pokret do taktičkog područja, demostracija taktičkih sposobnosti, sposobnost preživljavanja, sigurnosne operacije i operativni zahtjevi, oprema i podrška, održavanje, pokret i transport, medicinska podrška te komunikacijski sistemi i stanje personala.

Aktivnost je uspješno realizirana u sklopu redovne obuke i priprema za ispunjenje partnerskih ciljeva sa članicama NATO-a, a u skladu sa Godišnjim planu obuke 4. pješadijske brigade i služila je kao priprema za naredno vanjsko ocjenjivanje NEL -2.

Info - ZŠ OS BiH

7 FOTO GALERIJA