Deminiranje

Otvaranje kursa komandira deminerskih odjeljenja/timova pripadnika OS BiH i OS R Crne Gore

18.10.2011

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ je 17.10.2011 godine otpočela realizacija kursa komandira deminerskih odjeljenja/timova. Ovaj kurs u trajanju od pet dana pohađaju zajedno podoficiri iz sastava OS R CG i podoficiri iz Deminerskog bataljona.

U kasarni „Rajlovac OS BiH“ je 17.10.2011 godine otpočela realizacija kursa komandira deminerskih odjeljenja/timova. Ovaj kurs u trajanju od pet dana pohađaju zajedno podoficiri iz sastava OS R CG i podoficiri iz Deminerskog bataljona. Realizaciju kursa izvršit će instruktori iz sastava Odjeljenja za obuku Deminerskog bataljona. Ovo je nastavak saradnje između OS BiH i OS RCG koja se provodi kroz obučavanje pripadnika OS R CG za obavljanje operacija deminiranja.

Cilj realizacije obuke kroz kurs vođe komandira timova/odjeljenja jeste osposobljavanje podoficira komandira timova/odjeljenja za donošenje samostalnih odluka u procesu humanitarnog deminiranja, kao i razmjena stečenih iskustava između komandira timova deminerskog bataljona i pripadnika OS R CG. Prilikom otvaranja kursa prisutnima se prigodnim riječima obratio komandant deminerskog bataljona pukovnik Dževad Zenunović.

Za 16 pripadnika iz sastava OS R CG, instruktori iz sastava Odjeljenja za obuku i čete za NUS su u periodu od 13.09.do 05.11.2010.godine izvršili stručno-specijalističku obuku. U tom periodu za 6 podoficira i 10 vojnika iz sastava OS R CG izvršena je realizacija stručno-specijalističke obuke kroz pohađanje „Osnovnog deminerskog kursa“ i kursa uništenja municije koji su izveli instruktori iz sastava čete za NUS. Poslije ovog kursa, sa pripadnicima OS R.Crne Gore, planirana je realizacija specijalističke obuke i naredne godine.

Kroz „Osnovni deminerski kurs” polaznicima kursa pružena su potrebna znanja i neophodne vještine za obavljanje zadataka u procesu humanitarnog deminiranja i upoznavanje polaznika kursa sa procedurama rada i regulativama kojima se reguliše humanitarno deminiranje u OS BiH.

Nastavak realizacije obuke za pet podoficira iz sastava OS R CG koji su u proteklom periodu završili „Osnovni kurs za humanitarno deminiranje“ je preduslov za daljnje usavršavanje u oblasti deminerskih aktivnosti.

Odsjek za civilno-vojnu saradnju Komande brTP