Deminiranje

Održana prezentacija ''OS BiH u procesu protivminskih akcija u BiH – analiza i budući koraci''

19.7.2012

U kasarni ''Rajlovac'', 12. jula 2012. godine, održana je prezentacija na temu ''OS BiH u procesu protivminskih akcija u BiH – analiza i budući koraci''. Nakon pozdravne riječi v.d. komandanta OK OS BiH, brigadnog generala Ivice Jerkića, prezentaciju je održao zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije, brigadni general Sakib Forić.

U kasarni ''Rajlovac'', 12. jula 2012. godine, održana je prezentacija na temu ''OS BiH u procesu protivminskih akcija u BiH – analiza i budući koraci''. Nakon pozdravne riječi v.d. komandanta OK OS BiH, brigadnog generala Ivice Jerkića, prezentaciju je održao zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije, brigadni general Sakib Forić.

Neke od zemalja, koje imaju akreditovane vojno diplomatske predstavnike u Bosni i Hercegovini, uočavajući poteškoće sa kojima se OS BiH susreće tokom realizacije ovog veoma značajnog zadatka, iskazale su interes da pruže određenu podršku i pomoć. Prezentacija je održana cilju njihovog dodatnog animiranja i upoznavanja sa istorijom vojnog deminiranja, rezultatima koje su ostvarile OS BiH, raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima, obukom, dosadašnjim doniranim sredstvima za ovu aktivnost, kao i budućim potrebama, a kako bi se postigli što bolji rezultati u narednom periodu.

Prezentaciji su prisustvovali komandant EUFOR -a general major Robert Brieger, prvi sekretar Ambasade Slovačke Republike gospođa Monika Biela, politički savjetnik Ambasade SAD-a gospođa Anna Radivilova, pomoćnik za vojno-političku saradnju Ambasade SAD-a gospodin Amel Fako, akreditovani vojni predstavnici Austrije, Švicarske, Bugarske, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Ruske Federacije, Kine te predstavnici NATO-a i EUFOR-a, BHMAC-a, NPA (Norveška narodna pomoć), predstavnici MO BiH, Zajedničkog štaba OS BiH, Operativne komande OS BiH i Brigade taktičke podrške.

Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju obavezu da poduzimaju aktivnosti na smanjenju opasnosti od mina i NUS-a (Dejtonski mirovni sporazum i Londonska konferencija za implementaciju mira-London PIC, decembar 1996. godine) kao i prema Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine, jedan od zadataka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je protivminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini. Oružane snage BiH učestvuju oko 20% od ukupno očišćene površine u BiH na godišnjem nivou. U periodu 2002-2011. godina, OS BiH su deminirale površinu u ukupnom iznosu od 18.815.726 m2.

U toku provođenja protivminskih akcija OS BiH se susreću sa mnogim poteškoćama i izazovima, posebno u oblasti logističke podrške. Ovo je posebno došlo do izražaja u 2010. godini, nastavilo se i u 2011. godini, a sve je rezultovalo neprodužavanjem akreditacije OS BiH od strane Centra za uklanjanje mina u BiH, a usljed nemogućnosti zanavljanja ključne zaštitne opreme (zaštitni prsluci i viziri). U 2012. godini aktivnosti na deminiranju su ipak počele u maju, uz veliko razumijevanje BHMAC-a i podršku Norveške narodne pomoći.

Planom PMA OS BiH za 2012. godinu planirano je humanitarno deminiranje na 47 projekata u 22 opštine širom BiH. U vidu rezervnih, nalazi se još 13 deminerskih projekata u 11 opština. Operacije humanitarnog deminiranja su planirane u oba entiteta i Brčko distriktu. Pored aktivnosti humanitarnog deminiranja, kao protivminska akcija planirano je i Upozoravanje na mine. Ova aktivnost se provodi uz tijesnu saradnju sa EUFOR-om, a uglavnom podrazumijeva edukaciju djece osnovnoškolskog uzrasta na opasnost od mina.
Planirani resursi za operacije PMA u 2012. godini su:

- 24 manuelna deminerska odjeljenja
- 1 manuelno deminersko odjeljenje za deminiranje vojnih objekata
- 6 odjeljenja za mehaničku pripremu zemljišta
- 9 timova sa psima za otkrivanje eksploziva

U ovom trenutku, situacija po pitanju humanitarnog deminiranja je sledeća:
- Otvoreno 16 deminerskih radilišta
- Angažovani resursi:
 24 manuelna deminerska odjeljenja (po formaciji 34)
 3 mašinska odjeljenja (po formaciji 9)
 3 tima pasa za otkrivanje eksploziva (po formaciji 9)

Do 30.06.2012. godine deminirano je 436.701 m2, odnosno 14,5% od planiranog (prošle godine, u ovom periodu izvršenje je bilo 791.091 m2, odnosno 31,3 %).

Nakon prezentacije, prisutni su upoznati sa prostorom i opremom namjenjenim za budući Centar za protivminsko djelovanje OS BiH, nakon čega je na poligonu za obuku izvedena demonstracija metoda humanitarnog deminiranja.

info: OK OS BiH