Deminiranje

Oružane snage BiH u 2013. godini od mina očistile 2.190.106 m2 prostora

21.2.2014

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac prisustvovao je 20.02.2014. godine Godišnjoj analizi protivminskih akcija u 2013. godini, koja je održana u kasarni OS BiH „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Analizu protivminskih akcija u 2013. godini organizirala je Operativna komanda OS BiH, a istoj su prisustvovali predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, generali Oružanih snaga BiH na čelu sa brigadnim generalom Mirkom Tepšićem, zamjenikom načelnika ZŠ OS BiH i komandanti brigada iz sastava OS BiH, direktor BH MAC-a gosp. Dušan Gavran, predstavnici entitetskih uprava Civilne zaštite, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Merle D Hart, predstavnici EUFOR-a, Ambasade SAD-a i Kraljevine Norveške u BiH, predstavnici  Misije OSCE-a u BiH i Norveške narodne pomoći.
Tokom analize prisutnima se u svojstvu domaćina obratio brigadni general Dragan Vuković, k-dant OK OS BiH i tom prilikom se zahvalio na dolasku, na pažnji i brizi koju posvećuju procesu deminiranja koji je od izuzetnog značaja za sve građane Bosne i Hercegovine.
U ime Zajedničkog štaba OS BiH prisutne je pozdravio general MIrko Tepšić koji je u svom obraćanju izrazio nadu da će proces deminiranja i ubuduće imati potrebnu pažnju i tretman kod svih relevantnih činilaca i donosilaca odluka u BiH, te da će Oružane snage BiH, ali i ostali koji se bave ovim pitanjima uspjeti da realiziraju plan prema kojem bi do 2019. godine, BiH trebala biti u potpunosti očišćena od mina.
Prema programu Godišnje analize, prezentacije o protivminskom djelovanju u 2013. godini predstavili su brigadir OS BiH Asim Spahić, načelnik Odjeljenja za deminiranje u OK OS BiH i brigadni general Sakib Forić, zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije.
U svojim izlaganjima oni su donijeli niz značajnih podataka o učincima u prethodnoj godini,  a osvrnuli su se i na planove za 2014. godinu u kojoj bi se prema „Strategiji protivminskog djelovanja OS BiH 2009.-2019.“ od mina trebalo očistiti dodatnih 3. 400, 000 m2 površina u različitim djelovima BiH.
Oni su naglasili da su pripadnici Deminerskog bataljona OS BiH u 2013. godini od mina očistili ukupno 2.190.106 m2, i to na prostoru 22 općine u oba bh entiteta i u Distriktu Brčko.
Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac u svom je obraćanju čestitao pripadnicima Deminerskog bataljona OS BiH na postignutim rezultatima, te izrazio punu opredijeljenost menadžmenta Ministarstva odbrane da podrži sve zahtjeve koji se budu odnosili na proces deminiranja i pomogne operacionalizaciju zacrtanih planiranih aktivnosti.
On je, također, apelovao na predstavnike Parlamenta BiH da i oni prilikom donošenja odluka koje se tiču OS BiH, imaju u vidu činjenicu da u ovom trenutku nema prioritetnijeg zadatka od deminiranja i da je u tom smislu potrebna podrška onima koji taj zadatak realiziraju.
Tokom ove analize, svi su se složili, i domaćini a i gosti, da ovi vrijedni momci, kao i njihovi komandiri i jedinica u cjelini zaslužuju da budu podržani, kako u pogledu opremanja, tako i u smislu statusnog zbrinjavanja.
Ovom prilikom domaćini su se posebno zahvalili svim međunarodnim partnerima na pomoći i podršci ovom procesu, posebno istakavši doprinos Norveške narodne pomoći, a najzaslužniji demineri OS BiH pohvaljeni su od strane Ministra odbrane BiH i Načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, a pohvale su uručili zamjenik ministra Marjanac te generali Tepšić i Vuković.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA