Deminiranje

Predaja deminerskog radilišta „Zaseok Marići – Boričevine“, Istočni Mostar, lokalnoj zajednici

6.4.2017

Deminerski bataljon Brigade taktičke podrške je 03. aprila 2017. godine izvršio predaju deminerskog radilišta „Zaseok Marići – Boričevine“, Istočni Mostar, krajnjem korisniku.

Radovi na deminerskom radilištu, koji su počeli u 2016. godini, nastavljeni su početkom mjeseca februara 2017. godine. Završeno deminersko radilište predato je civilnim strukturama - organima općine Istočni Mostar te Regionalnom uredu BHMAC Pale, a predata minsko-sumnjiva površina iznosi 63,660 m².

Tokom deminerskih radova pronađeno je i uništeno deset protivpješadijskih mina PPM (PMR2A), četiri protivpješadijske mine PPM (PMA2) i pet neeksplodiranih ubojnih sredstava. Uništenjem navedenih mina i sredstava potvrđuje se činjenica da je svaka uništena mina jedan spašen ljudski život, a obzirom da je navedeno radilište u naseljenom mjestu, samom primopredajom omogućen je siguran boravak na ovom prostoru.

Također, isti deminerski tim počeo je s radovima na novom deminerskom radilištu „Gradina, Ljubljanička 3“ u općini Berkovići.