Mirovne misije

Pješadijska jedinica OS BiH na zadatku u Afganistanu

16.11.2010

Pripadnici Pješadijske jedinice OS BiH stigli su u Afganistan krajem oktobra, gdje im je organizovan prihvat i smještaj u zoni odgovornosti OS Kraljevine Danske. Jedinica OS BiH je preuzela odgovornost za obezbjeđenje baze Price, u skladu sa ranije postignutim dogovorom o angažovanju naših pripadnika u misiji ISAF.

Pripadnici Pješadijske jedinice OS BiH stigli su u Afganistan krajem oktobra, gdje im je organizovan prihvat i smještaj u zoni odgovornosti OS Kraljevine Danske. Jedinica OS BiH je preuzela odgovornost za obezbjeđenje baze Price, u skladu sa ranije postignutim dogovorom o angažovanju naših pripadnika u misiji ISAF.
Po posljednjem izvještaju danske Centralne vojne komande - HOK, Jedinica OS BiH u Afganistanu obavlja odličan posao sa visokim stepenom profesionalizma, te daje značajan doprinos operacijama koje se tamo vode.
Danska ambasadorica u Bosni i Hercegovini, Nj.E. gospođa Kirsten Geelan, pozdravila je vojnu pomoć koju Bosna i Hercegovina pruža danskim trupama u Afganistanu riječima:“Odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine da pošalje vojni kontingent skupa sa danskim kontingentom je dobrodošla i odraz je dobre saradnje i veza koje već odavno postoje između Danske i Bosne i Hercegovine. Njihova podrška će pomoći da danske trupe posvete više vremena obuci domaćih vojnih snaga, obnovi škola i poboljšanju infrastrukture u zemlji. Osim toga, slanje trupa predstavlja još jedan pozitivan korak i daje jasan signal međunarodnoj zajednici da je Bosna i Hercegovina spremna ispuniti svoje međunarodne obaveze na putu ka daljoj integraciji u NATO savez. Drago mi je čuti da vojni vrh Danske smatra da bh. kontingent predstavlja boje svoje zemlje u najboljem mogućem svjetlu.”

Komandir Jedinice OS BiH u Afganistanu nakon prve procjene učinka pripadnika u izvođenju zadate misije zajedno sa danskim kolegama istakao je:“Pripadnici naše jedinice su veoma dobro pripremljeni za ovu misiju. Svi su različitih zanimanja, od eksperata za signalizaciju, logističkog osoblja do inžinjera. Od 140 vojnika koji su bili na raspolaganju, izabrali smo one najbolje na osnovu određenih kriterija kao što su borbeno iskustvo, vojne vještine i fizička izdržljivost”.

U proljeće 2010. godine Predsjedništvo BiH je odlučilo da OS BiH daju svoj doprinos na obezbjeđenju danske borbene grupe u Afganistanu. Tokom vojne vježbe koja je održana u augustu ove godine, predstavnici 2. danske brigade izvršili su posljednju provjeru i certifikaciju pripadnika OS BiH, koji su potom otišli u Dansku na dalje pripreme. U Danskoj su boravili skupa sa Kraljevskom gardom Danske, gdje su dobili dodatnu opremu, obuku o naoružanju kojim će raspolagati i pružanju prve pomoći. Ubrzo zatim, priključili su se danskoj borbenoj grupi u sastavu ISAF tima 10. u Afganistanu. Nakon kraćeg upoznavanja sa zadacima, preuzeli su svoje zadatke, ali su prvih nekoliko dana imali podršku danskog Bravo tima.
Nakon prvih iskustava u misiji jedan od pripadnika Jedinice ističe: “Bez obzira na to koliko se unaprijed pripremali, uvijek se mogu javiti neki nepredviđeni izazovi čim se nađete u srcu misije.To je jedan kompleksan zadatak pri kojem treba izvršiti pregled civilnih vozila. Vozila ISAF-a izlaze van baze, a primamo ranjene civile koji trebaju pomoć liječnika. I sve se to dešava istovremeno. Sva komunikacija se odvija na engleskom jeziku”, uz osmijeh dodaje zastavnik I klase i kaže kako su do sada vojnici obavili svoje zadatke na visoko profesionalnom nivou i dobro vladaju situacijom.

Danski major Finn Sode, koji je glavnokomandujući kampa, ocjenjuje da pripadnici Pješadijske jedinice OS BiH odlično obavljaju svoj posao: “Zadovoljni smo sa profesionalnošću bh. vojnika“ dodaje on. Tjell, načelnik sanitarnog odjeljenja, dodaje da bh. vojnici u potpunosti razmiju zadatke koji se stavljaju pred njih. Kao primjer navodi primanje ranjenih i zaključuje kako oni s razumijevanjem prihvataju ono što se od njih traži.

“Veoma smo zadovoljni ovom misijom”, potvrđuje komandir Jedinice:“U strateškom smislu, ovo je pravi iskorak u saradnji sa NATO savezom i Europskom zajednicom. Dobili smo dobru priliku da razvijamo svoje mogućnosti skupa sa Danskom kao starijim bratom. Kada sam bio mlad viđao sam skandinavske vojnike pripadnike UN-a i mislio sam da nisu pravi vojnici i oficiri. Danas mislim suprotno. Danci imaju jedne od najboljih oficira i vojnika i nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti moći provesti jos više bosansko-danskih operacija”, navodi komandir Jedinice. „Želio bih se zahvaliti na profesionalnosti i odlučnosti koju je danska vojska pokazala prema nama. Divim se vašim sposobnostima planiranja i pružanja logističke pomoći”, završava komandir ispijajući jaku bosansku kafu.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba