Mirovne misije

Ispraćena jedinica Oružanih snaga BiH u misiju ISAF

16.9.2011

U kasarni „Kozara“ u Banjaluci održana je 16. 9. 2011. godine svečanost povodom ispraćaja Pješadijske jedinice OS BiH u misiju ISAF u Afganistan.

U kasarni „Kozara“ u Banjaluci održana je 16. 9. 2011. godine svečanost povodom ispraćaja Pješadijske jedinice OS BiH u misiju ISAF u Afganistan.

Ceremoniji su, osim vojnika i članova njihovih porodica, prisustvovali gospodin Živko Marjanac, zamjenik ministra odbrane BiH, a ispred Zajedničkog štaba general-pukovnik Miladin Milojčić sa saradnicima, kao i predstavnici međunarodne zajednice uključujući komandanta NATO štaba u Sarajevu, brigadnog generala Gary Huffmana, predstavnike EUFOR-a i vojno-diplomatske predstavnike akreditovane u BiH.
Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili komandant 6. pbr, brigadni general Stamenko Novaković, iz čijeg sastava je jedinica koja ide u misiju, načelnik ZŠ OS BIH, general Milojčić i gospodin Marjanac. Oni su istakli važnost učešća jedinica OS BiH u mirovnim misijama, uspješno izvršenje zadatka, kao i srećan povratak svojim porodicama. U svom obraćanju general Novaković je istakao da je jedinica psihofizički ospobljena i sposobna za izvršenje zadatka u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH o angažiranju pripadnika OS BiH u ISAF misiji.

Pješadijska jedinica OS BiH učestvuje u sastavu danskog kontigenta i biće angažirana na unutrašnjem obezbjeđenju baze. Njihov povratak je planiran za šest mjeseci.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba