Mirovne misije

Predsjedništvo BiH primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o mogućem angažovanju jedinice OS BiH u misiji ISAF u Afganistanu

23.2.2012

Predsjedništvo BiH je na 21. hitnoj sjednici (22.02.2012.) primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o mogućem angažovanju jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu.

Predsjedništvo BiH je na 21. hitnoj sjednici (22.02.2012.) primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o mogućem angažovanju jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu. Predsjedništvo BiH dalo je načelnu saglasnost za zajedničko angažovanje jedinice vojne policije jačine do dvadeset i šest (26) pripadnika, s Nacionalnom gardom države Maryland, u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu.

Predsjedništvo BiH dalo je ovlast ministru odbrane Bosne i Hercegovine da uputi pismo namjere Ministarstvu odbrane SAD-a o spremnosti Bosne i Hercegovine da u misiju ISAF uputi jedinicu vojne policije Oružanih snaga BiH jačine do dvadeset i šest (26) pripadnika nakon što se provede zakonom propisana procedura o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u navedenu operaciju podrške miru.

Zadužuje se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Ocjenu opravdanosti učestvovanja jedinice vojne policije iz sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu.