Mirovne misije

Instruktori vojne policije OS BiH u misiji ISAF

21.3.2012

Instruktori vojne policije OS BiH su 05.03.2012. godine, bez bilo kakvih problema stigli u školu vojne policije u Kabulu - Afganistan, te započeli sa izvođenjem dodijeljene misije.

Učešće instruktora vojne policije OS BiH u misiju ISAF je rezultat obaveza proisteklih iz Memoranduma o razumijevanju Američko-Jadranske povelje (A-5 plus) na čelu sa SAD i zemljama potpisnicama: Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Makedonija, a zemlje posmatrači su Slovenija i Srbija.

Na osnovu bilateralnih i multilateralnih sastanaka ministara odbrane i vanjskih poslova zemalja potpisnica i posmatrača, razmatrana je mogućnost upućivanja zajedničkih regionalnih timova instruktora i mentora za obuku Afganistanske Nacinalne Armije (ANA) u sklopu operacija ISAF.U ovome bi se ogledao zajednički doprinos zemalja potpisnica Američko-Jadranske povelje (A-5 plus).
Republika Hrvatska je preuzela ulogu osnivanja škole vojne policije u Afganistanu te je u tom smislu predložila uključivanje zemalja potpisnica Američko-Jadranske povelje (A-5 plus), ali i drugih iz regiona u ovu incijativu.

Prva grupa od šest instruktora vojne policije OS BiH je 29.02.2012. godine upućena na izvršavanje šestomjesečne misije u školu vojne policije u Kabulu (Avganistan), kao dio NATO misije obučavanja Afganistanske Nacinalne Armije (ANA). Instruktori vojne policije OS BiH su 05.03.2012. godine, bez bilo kakvih problema stigli u školu vojne policije u Kabulu - Afganistan, te započeli sa izvođenjem dodijeljene misije.

Do sada su spremnost za učešćem iskazale sve zemlje potpisnice Američko-Jadranske povelje (A-5 plus) i zemlja posmatrač Slovenija. Očekuje se da se u narednom periodu priključi i Srbija što je pozdravljeno od strane NATO, ali i zemalja Evropske unije.

Info – ZŠ OS BiH