Mirovne misije

Mirovna misija UN-a u Demokratskoj Republici Kongo (MONUC)

1.1.2010

Pripadnici OS BiH učestvuju u jednoj posmatračkoj misiji UN u Demokratskoj Republici Kongo (MONUC) sa 5 pripadnika, činova: jedan pukovnik, dva majora i dva kapetana. Zadnji kontigent pripadnika Oružanih snaga BiH otpočeo je mirovnu misiju MONUC 05.03.2009.godine, nakon obavljenih svih propisanih priprema i procedura za upućivanje u misiju.

Pripadnici OS BiH učestvuju u jednoj posmatračkoj misiji UN u Demokratskoj Republici Kongo (MONUC) sa 5 pripadnika, činova: jedan pukovnik, dva majora i dva kapetana. Zadnji kontigent pripadnika Oružanih snaga BiH otpočeo je mirovnu misiju MONUC 05.03.2009.godine, nakon obavljenih svih propisanih priprema i procedura za upućivanje u misiju. Svi pripadnici OS BiH, angažovani u ovoj misiji, su dobro. Raspoređeni su u sektorima Sjeverni Kivu, Južni Kivu i Katanga.

Vojni posmatrači u misiji raspoređeni su na različite Tim sajtove i svakodnevno međusobno komuniciraju i sarađuju. Jedan pripadnik OSBiH je već postao i Tim lider na jednom od Tim sajtova, što je još jedan pokazatelj da pripadnici OS BiH veoma uspješno obavljaju svoje profesionalne aktivnosti i u međunarodnom okruženju. Kroz angažovanje pripadnika OS BiH u misijama UN-a, BiH daje podršku Organizaciji UN-a u realizaciji operacija podrške miru i jasno iskazuje opredjeljenje da, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, želi i može dati adekvatan doprinos zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu.